Debatt: Efter Kalla fakta, nu måste banden klippas

Nu måste det äntligen vara dags att bryta banden till SD och istället lägga liberala politiska mittenförslag som även kan stödjas av (C) och (S) och få majoritet i kammare och utskott. Trilskas (M) och (KD) får det liberala ankaret kalla till det partiråd vi inte fick hålla om Tidöavtalet. Denna gång för att ta beslut om att lämna Tidöavtalet och staka ut en annan färdriktning.

Det samarbete med Sverigedemokraterna som den förra och nuvarande partiledningen fört in Liberalerna i grundade sig i ett antagande att SD hade ambitionen att förändras, eller i vart fall kunde förändras. Bara företrädarna fick komma in i politikens finrum och guidades rätt skulle partiet mogna, börja ta ansvar och gå i borgerlig riktning. Johan Pehrson lovade att (L) skulle vara liberalt ankare.

Den teorin byggde (var vi många i partiet som varnade för) på önsketänkande. Sverigedemokraterna har aldrig sagt eller givit sken av att de tänker låta sig uppfostras eller att de drivs av någon vision att möjliggöra borgerlig politik. De gör tvärtom en poäng av att de är det parti som har förändrats minst de senaste decennierna – ideologin och kärnan är intakt.

Resultatet av vårt och övriga partiers närmande och vilja till samarbete ”i sakfrågor” (hur nu dessa kan separeras från ideologi och värdegrund!) har resulterat i att SD:s förslag framstått mindre kontroversiella.

Detta kombinerat med de påverkansoperationer och den desinformation via nätet som sedan länge skett från SD har bidragit till bl a ett polariserat och hårt samtalsklimat både i politiken och i allmänhet och en förljugen och osann bild av verkligheten. Uppgifter om att SD haft en trollfabrik med anställda nätkrigare har kategoriskt förnekats. 

TV4:s ”Kalla fakta” har nu i två avsnitt visat att det faktiskt är så. Trollfabriken finns. Vi får i reportaget se och höra anställda få order av SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein att ge sig på meningsmotståndare från anonyma konton. Hur de med artificiell intelligens sprider klipp där ledande politiker ser ut att säga saker de aldrig sagt. Inför valrörelsen är planen att aktivt rikta sig till den arabisktalande delen av befolkningen-låtsas vara del av den – och hetsa mot våld och i riktning mot Socialdemokraterna.

Jimmie Åkessons svar är en uppvisning i förakt och en ny lögn. I ett uppskruvat tal på Youtube förklarar han att det i själva verket pågår en ”gigantisk inhemsk påverkanskampanj från det samlade vänsterliberala etablissemanget” – mot hans parti. För trots att Åkesson just blivit ertappad – hans partikamrater är nu fångade på film – kastar han anklagelser vilt omkring sig.

I turerna därefter verkar samarbetspartierna (regeringen!), vilka Åkesson i sitt Youtubetal kallar för ”klägg”, nöja sig med en ursäkt och lite utbildande samtal i språkbruk med nätkrigarna. Därefter levererar Liberalerna ett praktfullt (för-) slag i luften om att begrava frågan om trollfabriker och anonyma konton i en utredning där frågan eventuellt kan behandlas.

Det som avslöjats är, också enligt Johan Pehrson, ett reellt hot mot demokratin. Vad ska det kallas att agera som SD gör mot regeringen när de i praktiken sitter med i den? Åkesson och SD skäms inte, ångrar ingenting och har nu också sagt att man fortsätter att jobba på det sätt som avslöjats av TV4:s Kalla fakta.

Alla vi i Liberalerna vet att en annan verklighet är möjlig. 16 mandat spelar roll. Sumpa inte sista chansen att visa väljarna varför vårt parti behövs!

Sverker Thorén
Västervik, tidigare riksdagsledamot, PS-ledamot och ordförande för Gröna Liberaler

Dela med andra
redaktionen
redaktionen