EU-frågan avgjorde saken för Smith

I Huddinge kommun är Liberalerna i opposition för första gången på 16 år. Chris Smith är fullmäktigeledamot och sitter i vård- och omsorgsnämnden för Liberalerna i Huddinge.

Uppväxt i Storbritannien, studerade han vid universitetet i Birmingham och jobbade som mjukvaruingenjör innan han var redo för en ny utmaning i livet och nyfiken på hur det skulle vara att bo i ett annat land. Efter ett besök och jobbintervju i Stockholm tyckte han Sverige verkade vackert och spännande.

– Så 1 april 1998 flyttade jag till Stockholm med en resväska och fyra flyttkartonger och 26 år senare är det fortfarande ett av mina bästa beslut.

Chris Smith är 52 år, bor i Stuvsta i Huddinge med fru och tonårsbarn. Han arbetar som produktledare på Ericsson och är ledamot i kommunfullmäktige för Liberalerna sedan 2018.

– När jag har tid över från jobb, politik, och familjen är det Formel-1, Per Gessles musik och husrenoveringar som gäller, berättar Chris Smith.

­Han har alltid varit intresserat i samhället och politik, delvis tack vare sin pappa som var SO-lärare.

– I Storbritannien hade jag blivit inspirerat av Tony Blairs ”New Labour” och ”Third way politics” och gick med 1996 för att dra mitt strå till stacken under valkampanjen 1997. Det var väldigt spännande att vara en del av en nystart för landet med idéer som kom varken ifrån klassiska konservatism eller socialism. Ett år senare flyttade jag till Sverige och blev upptagen med att lära mig svenska språket, bilda familj och allt det underbara med att upptäcka ett nytt land och en ny kultur.

Men i och med EU-valet 2009 kunde han inte hålla sig borta från politiken längre. Han var positiv till EU-samarbetet, särskilt då han själv utnyttjat den fria rörligheten och bytt land.

– Efter att ha sett en debatt på teve inför EU-valet var jag besviken på hur negativt man såg på EU i Sverige. Jag kände att det enda rimliga var att engagera mig och försöka göra något åt det! Med kärleken för EU, den liberala ideologin och fokus på att möjliggöra drömmar kändes dåvarande Folkpartiet som mitt självklara hem.

– Och jag fick ett fantastisk välkomnandet in i partiet i Huddinge av Malin Danielsson och de andra i föreningen – mycket bättre än mottagandet i New Labour. Efter EU-valet följde intresse för de lokala frågor, en plats i förskolenämnden och möjligheten att göra något bra för kommuninvånarna.

Vad skulle du säga gör Huddinge kommun unik? Vilka är utmaningarna hos er?
– Att vara Huddingebo är att leva i Stockholms skugga. Med ungefär 114 000 medborgare är vi Sveriges 14:e största kommun, men det är säkert många i Sverige som inte har hört talas om Huddinge.

Chris Smith beskriver en kommun av kontraster – stadsnära, med pendeltåg kan man vara inne på Stockholms centrum inom 15 minuter, men samtidigt är över 40 procent av kommunen lagt i naturreservat. Huddinge har tre områden på Polisens lista över utsatta områden, men samtidigt också en av Sveriges största ”villamattor”, inklusive bostadsområden från 1920-talets egnahemsrörelse.

– En av de särskilda utmaningarna för Huddinge är att om obalansen i Stockholmsregionen ska lösas, då är det i Huddinge en stor del av svaren måste hittas, säger Chris Smith.

Det finns fler arbetsplatser i norra Stockholm än det finns i södra Stockholm, där Huddinge kommun ligger, och det syns inte minst på pendeltågen och på E4 varje eftermiddag.

– Det leder till att investeringarna i infrastruktur sker i norra Stockholm, vilket leder till flera arbetsplatser, och så vidare. Men det finns hopp. Huddinge kommun har kommit överens med fastighetsbolaget Fabege om att tillsammans utveckla Flemingsberg med 50 000 nya arbetsplatser, 50 000 boende och 50 000 dagliga besökare. Azko Nobels nya kontor är nästan färdiga och Kungliga Operan och Dramatens dekorateljéer och repsalar har precis flyttat in, berättar Chris Smith.

– För att det ska bli verklighet måste också dagens Huddingebor känna att detta är något de vill ha. Och det är inte så lätt när de är oroliga för mer trafik, för att grannvillan ska rivas och ersättas av flerbostadshus och för att skatten ska förbli högre än länsgenomsnitt för att finansiera alla investeringar i nya skolor, äldreboende, gator och så vidare, säger Chris Smith och tillägger:

– Jag tycker att vi i Huddingeliberalerna är bättre på att hittar rätt balans än de andra partier är.

Liberalerna på Huddingedagarna.
L på Stuvsta Loppis.

Länge styrdes Huddinge av en Moderatledd koalition där bland annat Liberalerna ingick. Sedan valet styr Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och det lokala Huddingepartiet, i valteknisk samverkan med Vänsterpartiet.

Hur tycker du det nuvarande styret fungerar?
– Det har inte gjort stora förändringar än, även om valfrihet tas bort på vissa områden och skolresultaten har sjunkit. Vi är mitt upp i Mål och budget för 2025-27 och majoritetens svar på det mesta är att hälla in mer pengar, inte att reformera, förändra eller göra saker på nya sätt.

– Vi i Liberalerna har många idéer för en nystart för Huddinges skolor och siktar mot målet att ha Sveriges bästa skolor 2030.

Efter mer än tio år med fokus på förskolan och skolan, är Chris Smith nu engagerad i äldreomsorgen.

– Även om jag känner att jag har mycket att lära mig. Men jag lägger minst lika mycket fokus på väldigt lokala frågor – på upprustning av den lokala parken, på uppdatering av skyltarna i centrum, på det lokala skolans matsal och på fler växter på det lokala torget.

– Nu har det gått fyra val sen jag ”kom ut” som lokal liberalkandidat och jag blir alltid överraskad när folk kommer upp till mig och säger ”Det är du som är Chris, eller hur?”. För det mesta är det jätteroligt eftersom de är glada att det finns en aktiv politiker i området och har idéer på hur Huddinge  kan bli bättre.

– Det är så lätt att politikerförakt frodas på sociala medier och jag tycker att det är viktig att fritidspolitiker syns och visar att vi inte är en annan art, bara vanligt folk som lägger ned tid för att saker och ting ska bli bättre, avslutar Chris Smith.

Fia Björklund

Huddinge kommun

Huddinge kommun ligger i södra delen av Stockholms län. Centralort är Huddinge centrum.

Folkmängd: 113 662 (2024)

Yta: 141 km²

Huddinge kommun gränsar i norr helt till Stockholms kommun och större delen av bebyggelsen ingår i tätorten Stockholm.

I början av 2020-talet var kommunens största arbetsgivare Karolinska universitetssjukhuset följt av Huddinge kommun. Bland större privata företag återfanns Ikea, Siemens Building Technologies AB och Spendrups Bryggeri. Större etableringar så som Södertörns högskola, Kungliga tekniska högskolan (KTH), Karolinska Institutet och Novum forskningspark (centrum för biomedicinsk forskning och utveckling) har i sin tur bidragit till nyetableringar.

Länge dominerades politiken i Huddinge helt av Socialdemokraterna, men efter valet 2014 bildade Moderaterna, dåvarande Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Drevvikenpartiet och Huddingepartiet ett minoritetsstyre.

Efter att koalitionen ledda av Moderaterna styrt kommunen i 16 år blev det maktskifte efter valet 2022. Den nya koalitionen bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Huddingepartiet kunde ta över makten genom en valteknisk samverkan med Vänsterpartiet.

Källa: Wikipedia

Dela med andra
redaktionen
redaktionen