Idag har EU:s ministerråd fattat beslut om att fördubbla fiskekvoterna för strömmingen i centrala Östersjön, något som väckt stark kritik från bland annat Naturskyddsföreningen.
Forskare har länge varnat för riskerna för låga bestånd, men trots oron för allt sämre fångster slog EU-kommissionen under tisdagen fast att öka fiskekvoterna för sill och strömming i centrala Östersjön med 108 procent jämfört med förra året. För strömmingen i Bottenhavet och Bottenviken blir det en ökning på 21 procent.
Sveriges regering försökte under förhandlingarna få igenom en minskning av kvoterna, för att bevara beståndet av sill och strömming, men lyckades inte driva igenom den linjen.
Enligt Naturskyddsföreningen är det en katastrof för inte bara strömmingen utan för hela Östersjön.
– Bestånden är på dramatiskt låga nivåer. Ändå beslutade ministerrådet att fördubbla fisket av strömming i centrala Östersjön, och höja fisket med över 20 procent i Bottniska viken. Det kan innebära en dödsstöt för unika bestånd, och har även stora konsekvenser för andra arter, kustfisket och för den känsliga havsmiljö som Östersjön är, sa Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.