Förvaltningsrätten upphäver beslut om maktskifte i Botkyrka

Förvaltningsrätten i Stockholm meddelar i en dom att det beslut som i fjol ledde till maktskifte i Botkyrka kommun nu upphävs. För Ing-Marie Viklund, gruppledare i Botkyrka och tidigare kommunalråd, var domen väntad. De hade överklagat i flera delar och får nu alltså rätt i att maktskiftet inte skett i enlighet med kommunallagen.

NU har tidigare skrivit om konflikterna i Botkyrka, där dåvarande kommunalrådet Ebba Östlin (S) röstades bort på ett medlemsmöte. Efter att hon avsatts som kommunalråd ledde konflikten inom S till att sex socialdemokrater i fullmäktige, samt tre ersättare, lämnade partiet men valde att sitta kvar som vildar (det vill säga ledamöter som lämnat sitt parti men sitter kvar i en vald församling).

I november förra året gick de tidigare S-ledamöterna samman med Moderaterna, Tullingepartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet och avsatte det dåvarande styret bestående Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet (Kristdemokraterna ingick i det gamla styret men valde i oktober att ansluta sig till det nya koalitionen).

Personer från S, L, och MP, som alltså hamnade i opposition, samt Vänsterpartiet, överklagade beslutet med hänvisning till att det stred mot kommunallagen.

De har nu fått rätt i delar av sitt överklagande.

– De blev fällda på att maktskiftet initierades som ett ledamotsinitiativ i kommunstyrelsen, men gick direkt från KS till fullmäktige. KS har beredningstvång, men det struntade man i här. Det är emot kommunallagen och då blev hela ärendet ogiltigt, vilket inkluderar framför allt valet till presidier, säger Ing-Marie Viklund, gruppledare för Liberalerna.

– Det känns väldigt bra att ha fått svart på vitt att det måste gå rätt och riktigt till.

Vad som händer nu är svårt att förutsäga, det är de styrande i Botkyrka som får bestämma hur domen ska hanteras.

Kommunstyrelsens ordförande Stina Lundgren (M) har uttalat sig i media om att majoriteten inte delar Förvaltningsrättens bedömning utan ämnar överklaga domen.

För Ing-Marie Viklund har det senaste årets händelser fått henne att reflektera över det politiska systemet.

– Att ha upplevt hela den här historien har fått mig att förstå hur mycket i politik som bygger på hederskodex. Som att när någon avsäger sig sitt uppdrag i en nämnd, så brukar fullmäktige rösta in en person från samma parti. Men här har man med majoritetsbeslut röstat in andra ledamöter på oppositionens platser.

– Det är mycket som inte regleras i kommunallagen utan bygger på att man följer en hederskodex som politiker.

Hon tycker att det är fel att vildar, som lämnat sitt parti, behåller sina maktpositioner.

– Det finns ingenting i lagen som säger att du måste avsäga sig din plats. Men när nio personer i fullmäktige gör så och sluter sig samman och orsakar ett maktskifte, då har vi ett demokratiskt problem, säger hon till NU.

Vad hoppas du att detta beslut ska leda till?
– Det är en återupprättelse – det har varit många hårda ord från styret om att de står för ordning och reda. Men de har kringgått regler och tagit genvägar för att få sin makt.

Finns det chans för maktskifte igen, nu när beslutet är upphävt? Konstellationerna i fullmäktige ser ju fortfarande likadana ut.
Ing-Marie Viklund instämmer, majoritetsförhållandena är fortfarande desamma. Hon tror inte att beslutet i nuläget kommer att leda till ett maktskifte.

Liberalerna har försökt hålla sig utanför bråken så långt det går.

– Vi har hela tiden hållit oss till demokratins spelregler och där har jag som gruppledare haft en tät dialog med mina medlemmar. Vi har landat i att vi ska göra det som är rätt och riktigt, och har därför hamnar utanför mycket av maktspelet.

Hon beklagar det politiska klimat som konflikterna lett till och ser ingen ljusning framöver.

– Det är en enormt dålig stämning i Botkyrka. Det är bara att lyssna på tonen i fullmäktige, där man häcklar och hånskrattar. Det är inte roligt.

För Ing-Marie Viklund handlar det också om att förtroendet från medborgarna för politiker urholkas.

– Det är sorgligt för demokratin, vi behöver bli fler människor som engagerar sig i partipolitik. En av anledningarna till att vi har fått den här situationen i Botkyrka, och även i andra kommuner där det skett maktskiften under mandatperioden, är att det är så få som engagerar sig partipolitiskt. Personkonflikter får ett så stort utrymme att de kan leda till skifte. Det är vad som hänt i Botkyrka, en maktstrid utlöste allting och det handlar om personer, inte politik.

– Det är den stora trenden jag ser, att lokaldemokratin är så skör att det skapas den här typen av situationer, konstaterar Ing-Marie Viklund.

Hon befarar att mer måste bli tvingande i kommunen, som till exempel proportionella val till nämnder. Sedan kanske man även måste fundera över systemet med personliga mandat i fullmäktige. Att det finns politiska vildar på alla nivåer i politiken är inget unikt, men det handlar om enstaka personer.

– Nu var det ett organiserat samarbete bland avhoppare som orkestrerar ett maktskifte. Man brukar prata om lagstiftarens intentioner och man kan fråga sig om det här verkligen var lagstiftarens intension.

– Det är skapar en osäkerhet som är osund, avslutar Ing-Marie Viklund, gruppledare för Liberalerna i Botkyrka.

Fia Björklund

Läs mer:
Har skadat Botkyrkas rykte
Ledare: Kuppen i Botkyrka

Dela med andra
redaktionen
redaktionen