Fullt av beska piller i budgeten

nu-ledare

Något är ruttet i konungariket Danmark skrev William Shakespeare i sin Hamlet. Detsamma skulle kunna sägas om Sverige idag.

De senaste dagarna har regeringens olika budgetförslag börjat droppa in. Först den 15 april presenteras budgeten i sin helhet, men Stefan Löfven och hans ministrar verkar ha lärt av Alliansen och släpper nu sina godbitar en efter en. Eller godbitar kanske är för mycket sagt. Det handlar snarare av en uppsjö av beska pillar.

Stora delar av rot-avdraget försvinner, arbetsgivaravgiften för unga höjs i två steg och även bensinskatten höjs. Mycket av det som Alliansen byggde upp under åtta år raseras nu med några enkla penseldrag.

Dessutom handlar det om en mängd löftesbrott. Bensinskatten skulle inte höjas, lovade Socialdemokraterna före valet. Rot-avdraget skulle inte röras var Stefan Löfvens nästa budskap. Miljöpartiet till och med skrev i sitt valmanifest att man ville utvidga rot-avdraget.

Så mycket för de vallöftena. Bara drygt ett halvår efter själva valdagen är dessa löften passé. Jämför det med Alliansen som under bägge sina mandatperioder bockade av listan över vallöften ett efter ett och gjorde dem till verklighet. Idag gäller det motsatta. Nu bockar vi av löftesbrotten istället.

Det hade kanske varit ok med ett eller annat löftesbrott om anledningen till detta var att öka antalet arbetstillfällen. Men det som den rödgröna regeringen nu gör är precis det motsatta.

Inte minst gäller det försämringarna av rut-avdraget och minskningen av rot-avdraget. Dessa avdrag har skapat 27 000 nya jobb och dessutom förändrat svenskarnas inställning till svartarbete.

Ta alla de utrikes födda kvinnor som tack vare rut-avdraget har fått ett eget jobb, en egen lön och också möjlighet att tjäna in en framtida pension. Eller alla ungdomar som genom möjligheten till läxhjälp har fått ett första jobb och kanske klarat delar av sina högskolestudier utan studielån.

Till detta ska också läggas regeringens tvåstegsraket när det gäller att slopa de nedsatta arbetsgivaravgifterna för unga. De som nu ska ut på arbetsmarknaden och försöka få sitt första jobb kommer inte att få det lätt. Frågan är vad Stefan Löfven tänker göra åt det.

Och det är också fara värt att vi kommer att få tillbaka hela den stora svarta marknaden när regeringen nu tafsar på rot och rut. För familjer måste även i fortsättningen få vardagspusslet att gå ihop där hjälp med städning, barnhämtning och läxhjälp är viktiga inslag.

Storstadsproblem kanske någon kontrar. Men icke. Almegas nyligen gjorda undersökning visar att rut-tjänsterna just nu ökar mest i Norrbotten tillika det län som kanske kommer att drabbas värst av bensinskattehöjningen.

Decemberöverenskommelsen gör dock att rege-ringens förslag troligtvis blir verklighet, även om det bakom några av förslagen inte finns en majoritet i riksdagen.

Dela med andra
Tobias Setterborg
Tobias Setterborg