Gästkrönika: Sommar, sommar, sommar

Jag vet inte hur du tillbringar dina sommardagar, men mina är ganska förutsägbara i all sin enkelhet. En app som plötsligt blir den viktigaste av alla är SMHIs väderprognos och det sista jag ser innan jag somnar. Aha, uppehåll ända till sen eftermiddag följt av kraftigt regn. Då vet jag ganska säkert vad nästa dag innehåller; gräsklippning och diverse arbeten på tomten. Det är ju så mycket lättare att klippa gräset när det är någorlunda torrt och om man låter klippet ligga kvar som naturligt gödningsmedel, sprids det lättare och blir inga spår efteråt.

Har man som jag en ren naturtomt kompletterat med gräsmatta så innebär det ganska mycket grovjobb. Stenar och stubbar skall spettas upp och forslas bort, jord från komposten (som måste grovsållas först) skall fylla ut de nya hålen, ljungen skall repas där de inte får breda ut sig, lupiner, tistlar och brännässlor måste hållas efter.

Det finns alltid en eller annan dränering och dike som måste grävas. Finns det något tyngre att jobba med än grus? Tveksamt.

Sedan kommer vi till vedhanteringen. Träd skall fällas, sågas, huggas, kvistas och riset släpas bort. Jag har just köpt nya kilar av järn för att rå på de största kubbarna och en ny yxa. Vedstaplingen får betraktas som ett rent nöje i sammanhanget. Ja, sommaren är en intensiv period.

Och då har vi inte nämnt allt som skall göras med och omkring själva huset. Jag säger bara skura trädäck! Och på det viset fortlöper sommaren på ett arbetsamt men nöjsamt vis, det ena jobbet avlöser det andra. Tråkigt? Nej, ytterst tillfredsställande. Och så tänker man så bra samtidigt.

Fast det finns ju också dagar när jag ligger på bryggan och tittar på molnen som seglar förbi en klarblå himmel och tänker att livet är fint. Eller när jag myser i soffan vid en sprakande brasa när regnet piskar och åskan dundrar. Eller när vi packar in oss i bilar och besöker någon BBQ-lada i närheten.

Eller när jag läser bok efter bok bara för nöjes skull. Jag erkänner direkt att de inte är på någon högtstående litterär nivå, snarare möjligtvis motsatsen. Jag har som en liten sommartradition att läsa Nora Roberts serie om familjen Gallagher på Irland och deras öden. En oförarglig och fin trilogi om sommar, kärlek och magi. Och vem kan väl motstå en sådan kombination?

Med ojämna mellanrum slår den bistra verkligheten dock igenom sommarbubblan och jag funderar på Nato-förhandlingar, säkerhetsläget i Sverige, Rysslands krig i Ukraina, inflationsbekämpning, räntorna, koranbränningar och yttrandefrihet, stormningar och Erdogan. Ständigt denne Erdogan, i så många olika roller just nu. Och tankarna går osökt till den dagen då jag lunchade med honom och vad vi talade om.

Men det är en helt annan historia som får berättas en annan gång. Nu skall jag klippa gräset och såga upp några mindre stockar innan regnet kommer. Och kanske hinna med ett dopp i sjön innan alla samlas för en eftermiddagsfika tillsammans.

Jag vill till sist gärna dela med mig av en dikt av Maiken Ekman Atterlöf som jag tycker mycket om. Läs den långsamt och låt den värma dig.

Ett liv är inte långt eller kort, bara rikt eller armt.
Kan vara en dag
– en enda –
då ljuset är klart och varmt.

Eva Flyborg är ledamot i Göteborgs stads kommunfullmäktige för Liberalerna och tidigare riksdagsledamot.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen