Georgien gick till val i helgen, efter en lång och infekterad strid mellan regeringen och folket om en rad frågor om Georgiens framtid. Striderna har gällt allt från motstånd mot den nya lagen mot ”hbtq-propaganda”, som regeringspartiet Georgisk Dröm lanserat efter rysk modell, till konstitutionella frågor till Georgiens framtid som kandidatland till Nato och EU.
Partiet Georgisk Dröm har styrt landet sedan 2012, först som en del av en koalition med samma namn, där västvänliga och EU-positiva partier också ingick, men efter valen 2016 och 2020 har GD också blivit en mer permanent koalition, utan de västvänliga och liberala inslagen.
Oppositionen har bestått av flera partier och koalitioner, bildade för att säkerställa att de olika partierna tillsammans ska kunna komma över parlamentets 5 procent-spärr i valet. Men det har fortfarande varit ett ganska stort antal oppositionspartier som ställt upp på grund av interna strider inom det tidigare största partiet, ”Enighet”. Det ledde till att flera partier som bildats av utbrytare ur detta ställde upp. Trots konflikterna hade de förklarats sig villiga att styra tillsammans om de uppnådde majoritet.
Oppositionen har sin tonvikt inom partier med liberala och konservativa värderingar, tre har knytningar till den liberala Renew Europe-gruppen och den konservativa EPP-gruppen.
Nytt valsystem
Valet som genomfördes i helgen var det första som skulle genomföras helt proportionellt, efter en ändring i vallagen 2017. Det valförfarandet väntades gynna oppositionen, som har större folkligt stöd. En stor del av Geogrgisk Dröms parlamentsledamöter hade tidigare valts i enmansvalkretsar.
Samtidigt hade reglerna för koalitionsbildningar skärpts, varför så kallad blockröstning inte tilläts. Oppositonen kunde därför inte gå till val samlat. Det verkar ändå inte ha missgynnat oppositionen i någon nämnvärd utsträckning.
Under själva valet kom många rapporter på twitter och i internationella medier om bråk och konflikter, när personer försökte störa antingen valets genomförande eller valobservatörers och medias övervakning av det.
Vallokalsundersökningarna stöder oppositionen
När det officiella valutslaget rapporterades, gick de samlade oppositionspartierna ut och tog avstånd från det. De var tydliga med att de inte accepterade rapporterna från landets valmyndighet som korrekta.
EuropeElects rapporterade det officiella valutslaget, men noterade också att oppositionen inte accepterade det.
Både de flesta opionionsmätningar inför valet och vallokalsundersökningar som gjordes, tydde på att oppositionen gick mot en valseger, men landets valmyndighet rapporterade alltså ett annat utslag. Det skulle betyda att Georgisk Dröm skulle bibehålla sin egna majoritet i parlamentet och ha ett ökat stöd i befolkningen, trots alla konflikter och demonstrationer.
Presidenten vägrar
I ett långt och känslosamt tal på söndagen, tog även den avgående presidenten Salomé Zurabisjvili avstånd från valutslaget.
– Jag vädjar till Georgiens vänner och internationella partner att fortsätta stå på folets sida mot den illegitima regimen, sa hon bland annat.
– Valutslaget är förfalskat och illegitimt, det kan inget ändra på.
NU kommer att fortsätta att följa utvecklingen i Georgien efter valet och att publicera kommentarer från personer på plats eller med ingående kännedom om landet.
Ulf Schyldt
Läs mer
Joar Forssell ”Inte ett fritt och rättvist val”
Rasmus Canbäck: ”Situationen ser allt annat än ljus ut just nu för Georgiens demokrati”