Helena Gellerman följde kampanjturné i USA

I tisdags vann republikanen Donald Trump en övertygande seger i primärvalet i New Hampshire och veckan innan det tog han en jordskredsseger i Iowa. Valet i New Hampshire har setts som Trumps numer enda motståndare Nikki Haleys chans att får det republikanska primärvalet att bli en kamp. Med Donald Trumps seger där, är det nu svårt att se att Nikki Haley har en chans.

Den liberala riksdagsledamoten Helena Gellerman var på besök i New Hampshire före valet och följde ett antal presidentkandidater, både från republikanerna och från demokraterna. Presidenten, Joe Biden, har inte startat sin kampanj än, så det var andra kandidater som hon lyssnade på.

– Den demokratiska kandidaten Dean Phillips var en mycket bra talare och gjorde ett starkt intryck på mig, berättar Helena Gellerman.

Gellerman fick tips av Svenska Folkpartiet i Finland om resan i USA, som arrangerades av en konsult från Washington DC. De besökte valspurtsmöten och diskuterade skillnaden i amerikanska och europeiska val. En stor skillnad mellan USA och de flesta europeiska länder är tvåpartisystemet.

– I USA är det mycket negative campaigning där man hoppar på motkandidaten. Det ser vi inte så mycket i Europa och en förklaring kan vara att det betalar sig mycket mer i USA än i Europa, på grund av tvåpartisystemet, säger Gellerman.

Det mest spännande valet i New Hampshire var republikanernas. Helena Gellerman lyssnade både på Donald Trump och Nikki Haley och slogs av skillnaden dem emellan.

– Donald Trump hade ett stort event och pratade i nästan två timmar, med en kvarts sammanfattning av talet på slutet. Han fokuserade på att fortsätta bygga muren mot Mexiko, börja att pumpa upp mer olja samt otaliga påhopp, vissa osanna, på Nikki Haley.

– Nikki Haley försökte locka mer moderata väljare och fokuserade mycket på personlig frihet och skolfrågor. Hon nämnde flyktingarna från söder och att de måste stoppas, men kanske inte med en mur.

Helena Gellerman är klimatpolitisk talesperson i den liberala riksdagsgruppen och hon förvånades över frånvaron av klimatfrågor i kampanjerna.

– Ingen, inte ens demokraterna, pratade om klimatet. Donald Trump nämnde elbilar, men att de inte funkar när det är kallt. Därför behövs mycket olja till bensin, enligt honom.

Något som alla däremot nämnde, var någon form av koppling till militären.

– Alla utom Donald Trump hade en historia att berätta om hur de känner någon som kämpat för sitt land. Nikki Haley berättade att hon kört sin man till flygplatsen när han skulle göra utlandstjänstgöring.

En annan stor skillnad mellan amerikanska och europeiska val är fokuseringen på att dra in pengar till sin kampanj.

– Mycket handlade om att de måste få finansiering till kampanjen, till exempel Trumps utpekade parhäst Elise Stefanik som satt och ringde väljare och donatorer vid sitt event, säger Helena Gellerman.

Slutligen nämner Gellerman att kampanjstaberna har så mycket information om väljare så att de nästan kan anpassa valbudskap på individnivå.

– Vi har ju GDPR i Europa och får inte föra register över personer utan medgivande, men när vi diskuterade skillnaden var svaret att ingen tyckte det var så konstigt. De är så vana vid det.

Helena Gellerman var dock tvungen att resa tillbaka till Sverige och tjänstgöra i riksdagen innan valdagen i New Hampshire.

Hanna Lager

Hanna Lager

Dela med andra
redaktionen
redaktionen