House of Cards, släng dig i väggen

Jag älskar att följa amerikansk politik. Det är som en bra tv-serie, som aldrig tar slut.

Den här säsongen har dock seriens skapare spårat ur. Särskilt under oktober. En ”october surprise” är en oväntad händelse som skakar om valrörelsen kort innan valdagen. Begreppet myntades 1972 då Henry Kissinger, säkerhetsrådgivare under Richard Nixon, några dagar före valet påstod att fred i Vietnam var nära förestående. Fred slöts inte förrän tre år senare, men beskedet från Kissinger bidrog till Nixons seger.

I år har överraskningarna i oktober duggat tätt. I början av månaden släppte Wikileaks mejl från Hillary Clinton, bland annat med innehåll från hennes tal hos banker, som hon vägrat offentliggöra.

Samma dag (som av en ren slump!) publicerades en video där Donald Trump berättar utförligt hur han brukar ofreda kvinnor. Videon slog ner som en atombomb och tog under flera dagar uppmärksamhet från allt annat i kampanjerna. Egentligen borde man väl inte kalla detta en överraskning. Få saker var så väntade som att Trump är en man som gärna och ofta talar nedvärderande om kvinnor.

Trump bad halvt om halvt om ursäkt, men gick snart på offensiven igen. Till debatten ett par dagar senare bjöd han in fyra kvinnor som menar att de blivit antastade och våldtagna av Bill Clinton. Vad exakt detta hade med Hillary Clinton att göra är oklart, men där satt de i alla fall i publiken.

Sedan började kvinnorna som Trump skrutit om komma fram. De vittnade om alla möjliga sorters sexuella övergrepp. Jag har tappat räkningen på hur många kvinnor det är nu, tvåsiffrigt i alla fall.

Trump rasade i opinionen och Hillary Clintons ledning var uppe i som mest drygt sju procent. Aldrig tidigare hade någon tagit igen ett sådant underläge, så sent i valrörelsen.

Aldrig tidigare har vi haft en kandidat som Donald Trump, dock.

Och aldrig tidigare har vi haft en så impopulär demokratisk kandidat som Hillary Clinton. (Finns faktiskt bara en mer impopulär kandidat någonsin – Donald Trump.)

Oktober var inte slut med det, ännu en överraskning fanns det tid för. FBI-chefen James Comey hade tidigare under året dragit på sig Trumps vrede när han konstaterade att inget olagligt förekommit när Hillary Clinton haft en privat mejlserver under tiden som utrikesminister. Han var dock mycket kritisk och sa att hon varit ”extremt vårdslös”.

Nu återupptogs utredningen efter att eventuellt fler mejl hittats i dator tillhörande en annan utredning (om sex-sms till en minderårig från före detta kongressledamoten Antony Weiner, make till en av Hillary Clintons närmaste medarbetare). Precis som Trumps sexsnack slog den ner som en bomb, mindre än två veckor innan valet.

Om detta val hade varit en tv-serie hade jag dömt ut den som fullständigt orealistisk efter bara något avsnitt. Nu kan vi bara hålla tummar och tår för att säsongen får ett lycklig slut den 8 november och att nästa säsong blir historisk: Om USA:s första kvinnliga president.

Mathias Sundin, riksdagsledamot (L).

Dela med andra
Ylva Westlund
Ylva Westlund