I demokratins utkant

Med hjälp av pengar från Bertil Ohlins donationsfond reste LUF Skåne till Budapest i Ungern för att se hur är livet ter sig i demokratins utkant – där utbildning och rättsväsende är kontrollerade av regeringen, EU-skepticism råder och HBTQ-rättigheter inskränks.

En solig torsdagseftermiddag i början på november satte vi, sjutton glada och vetgiriga skåningar, oss på flyget mot Budapest, spända på vad vi hade att vänta. Skulle detta mycket omdebatterade land vara som vi trodde? Hur är livet i demokratins utkant – där utbildning och rättsväsende är kontrollerade av regeringen, EU-skepticism råder och HBTQ-rättigheter inskränks? De följande dagarna skulle komma att svara på en del av våra frågor, men också att väcka flera nya.

Något av det första vi slogs av var hur vacker staden är. Överallt finns det pampiga byggnader, pittoreska gränder, vacker arkitektur och eleganta boulevarder. Bakom stadskärnan skymtar berg och vacker natur. Floden Donau delar staden i två delar: Buda och Pest. Vi bodde i den östra stadsdelen Pest, där större delen av Budapests administrativa och kommersiella centrum är beläget. Totalt bor det cirka 1,8 miljoner människor i staden.

Fredagen inleddes med ett besök på Sveriges ambassad i Budapest där vi togs emot av försvarsattachén Stefan Fredriksson. Stefan berättade om sitt arbete i Ungern och i Slovenien, det andra landet ambassaden ansvarar för. Bland annat pratade han om Rysslands ökande inflytande i Ungern. Han pratade även om hur minnet av Raoul Wallenbergs insatser lever kvar i staden. Det finns en minnes­park för förintelsen uppkallad efter Wallenberg och nere vid Donaus strand står 60 par fastgjutna skor som en påminnelse om alla som avrättades där under den nazistiska ockupationen.

Efter ambassaden väntade en god lunch bestående av den ungerska specialiteten rostat ankbröst. Nästa stopp blev Transparency International Hungary – en internationell organisation som är representerad i över 100 länder. Deras främsta uppgift är att motarbeta korruption och främja transparens och integritet i alla samhällssektorer. Där visade en organisationsrepresentant, Mr. Ligeti, oss häpnadsväckande siffror över Ungerns korruptionsindex. Medan Sverige toppar listan över europeiska länders korruptionsnivå ligger Ungern i bottenskiktet och har därmed anmärkningsvärt hög grad av korruption. Mr. Ligeti berättade om utmaningarna i organisationens arbete och om framtidsutsikterna. 

Dagen avslutades med ett besök hos UNHCR. Där träffade vi två jurister som berättade om vilka mål UNHCR arbetar mot, samarbetet med andra organisationer och hur deras arbete påverkas av Rysslands invasion av Ukraina.

Morgonen därpå stod en historisk stadsvandring på schemat. Vi visades runt i de judiska kvarteren och fick se stadens mäktiga synagoga, som är Europas största. Vandringen fortsatte till Szabadság tér, frihetstorget, där vi bland annat fick se det omstridda minnesmärket över offren från den tyska ockupationen. Sedan var det dags för det som skulle komma att bli resans höjdpunkt för många av oss; mötet med representanter från det ungerska liberala partiet Momentum och deras ungdomsförbund TizenX. 

Vi träffades i parlamentet och fick en guidad tur av den svensk-ungerska parlamentarikern Dávid Bedő från Momentum. Han tog med oss på en fascinerande rundvandring i det ståtliga parlamentet, vackert utsmyckat med guld, stuckatur och imponerande målningar. Guidningen präglades av självupplevda anekdoter och gav en historisk inblick i parlamentets utveckling. 

Vissa av våra fördomar bekräftades – till exempel är endast 15 procent av parlamentarikerna kvinnor. Vi fick också lära oss om det ungerska valsystemet och hur det partiöverskridande samarbetet ser ut. Efter rundvandringen följde vi med till kontorsbyggnaden för en workshop. De var väldigt noga med säkerheten, vilket var ett genomgående tema under hela resan. Under vårt tidigare besök på ambassaden fick vi exempelvis inte ha med oss någon form av elektronik och här var det full säkerhetskontroll med flertalet vakter trots att det var lördag och byggnaden i övrigt var tom.

När alla tagit sig igenom säkerhetskontrollen berättade Dávid Bedő om Momentums historia och deras arbete idag. En representant från TizenX flikade in med deras sätt att opinionsbilda och driva politik. Vi fick ställa våra frågor om EP-valet, liberalismens framtid i Ungern och demokratiskt underskott. Det blev en bra och givande diskussion. 

Den sista schemalagda punkten på vårt program var ett besök på museet House of Terror. Där fick vi lära oss mer om två tragiska perioder i den ungerska historien: den nazistiska och den sovjetiska ockupationen. Huset som museet ligger i tillhörde tidigare pilkorsrörelsen och i källaren begicks masstortyr och mord. Senare kom det att tillhöra en kommunistisk terroristorganisation. Förutom fruktansvärda skildringar från Gulag och Röda armén, fick vi ta del av propagandafilmer från Sovjettiden och läsa om hur kommunisterna, i enlighet med Marx lära, såg religionen som ”folkets opium” och därför gick till attack mot kyrkor institutioner kopplade till kyrkan. Vi fick även en djupare inblick i det vardagliga livet i Ungern under kommunismen.

Samtidigt var vi medvetna om att museets historieskrivning inte är helt okontroversiell. Det finns gott om historiker och statsvetare som har kritiserat innehållet för att det i för hög grad porträtterar Ungern som ett offer för andra länders brutalitet, fria från eget ansvar. Museet har också blivit kritiserat för att fokusera väldigt lite på fascisttiden, och nästan bara på kommunismens brott. Vetskapen om detta bidrog med ytterligare en dimension till vårt lärande, något som kan beskrivas som en inblick i hur propaganda kan te sig.

Efter den gripande upplevelsen på museet begav vi oss hem till Sverige, trötta men nöjda efter några intensiva och lärorika dagar i Budapest. Ungern bär på en tung historia och tampas än idag med odemokratiska förhållanden. Mötet med de ungerska organisationerna präglades av deras kamp i motvind. Med endast 5 procent av platserna i parlamentet har Momentum och demokratirörelsen en lång väg framför sig. Men helt mörkt ser det inte ut; så länge dessa organisationer fortsätter kämpa finns det hopp. Hopp om förändring. Hopp om maktskifte. Hopp om en mer demokratisk och liberal framtid för Ungern.

Liberala ungdomsförbundet Skåne

Dela med andra
redaktionen
redaktionen