Ifrågasätt den svenska modellen

I dessa dagar ligger fokus på Miljöpartiets språkrör. Vem skulle få gå? Varför? Vad betyder rockaden för Stefan Löfven och hans regering? Spelet kring personer kittlar oss. Det är futtigt.

Särskilt i en situation som kräver politisk förmåga att göra rätt analys, skapa målmedvetenhet och fatta avgörande beslut för Sveriges framtid.

Dagens Industris politiska stjärnskribent, PM Nilsson, skrev häromdagen en skakande text om hur utanförskapet nu håller på att manifesteras i små moduler på hjul som snabbtillverkas i Polen. Män-niskor huseras i ohyggligt billiga och enkla lådor som kan transporteras runt mellan städer.

PM Nilsson avslutar ledaren med: ”Med stängda arbets- och bostadsmarknader följer en massiv segregering. Det är Sveriges svar just nu och Bert Karlsson bygger det nya folkhemmet.”

Om detta borde vi tala mer.

Den svenska ekonomin vilar på stor export och import. Vi har dragit stor nytta av att vara en del av den globala handeln och specialiseringen. Utan detta hade vi alla varit utfattiga – som förr.

Den svenska modellen är dock inte konstruerad för att människor flyttar in och ut ur landet. Den svenska arbetsmarknaden är inte riggad för individuella avtal utan vi har fortfarande centrala lönesamtal där hundratusentals människor får veta genom nyhetssändningarna hur deras löneutveckling blir. Den svenska bostadsmarknaden är fullkomligt nerlusad av regler och domineras av några få stora byggbolag. Vi har fortfarande en prisreglering sedan andra världskriget: hyrorna på mängder av lägenheter. På hemmaplan är vi således tröga. Och som ett brev på posten kom kraven på flyktingpaus.

Den stora inflyttningen av människor kom nämligen att bli en påfrestning för ett redan stelt samhälle. Men skyll inte problemen på flyktingarna, de har bara tänt en strålkastare på det som redan behövde reformeras.

Sverige, och Europa, behöver skapa socialförsäkringslösningar som är mer knutna till individen än till det land där man råkar bo en tid under sitt liv. Den svenska modellen där de stora parterna gör upp om löner och andra villkor på ett gammalmodigt korporativt vis måste ifrågasättas.

Att Bert Karlsson bokstavligen nu kör runt alla hinder på bostadsmarknaden borde väcka viljan att snabbt ta bort alla onödiga regler och avveckla hyresregleringen en gång för alla.

Släpp fångarne loss, det är vår!

Dela med andra
Linn Friman
Linn Friman