Informationsplikten kraftigt nedtonad

Det var glada liberaler som under tisdagen fick ta emot beskedet att informationsplikten inte kommer att bli så omfattande som man fruktat. Hela sektorer undantas från plikten. Det gäller skola, vård, socialtjänst och bibliotek. Liberalernas partiledare Johan Pehrson var snabbt ute och kallade det en liberal seger.

– För mer än 10 år sedan tog Liberalerna strid för papperslösa barn och deras rätt till vård och utbildning. Vi införde den rättigheten och nu säkrar vi den för framtiden, skrrev Liberalerna i sociala medier under gårdagen.

– Liberalerna är väldigt nöjda med det förslag vi nu är överens om. Att minska skuggsamhället är och fortsätter vara en liberal uppgift. Både för att upprätthålla förtroendet för asylrätten – och för att minska lidandet för de som lever i utkanten av vårt samhälle. Sverige behöver fler insatser för upprätthålla den reglerade invandringen. Ett ja ska vara ett ja, och ett nej ska vara ett nej. Därför behöver fler myndigheter jobba tillsammans och utbyta information om personer som befinner sig här illegalt. Det är en fråga som vi har drivit i flera år, skriver Johan Pehrson i en kommentar till NU.

– Skolan ska vara en trygg plats för barn och lärare. Detsamma gäller de som söker sig till eller arbetar i vården, socialtjänsten och på bibliotek. Lärare och läkare, och de som jobbar inom socialtjänsten och på biblioteken, har redan en tung arbetsbelastning. Det här är grupper som ska fokusera på sitt viktiga arbete – inget annat.

– Därför är jag stolt över att Liberalernas krav nu blir verklighet. Vi är överens om att undanta dessa verksamheter från informationsplikten. Det är tydligt att Liberalerna gör skillnad i den här regeringen och för Sverige.

Även många röster inom journalistkåren beskriver det som en storseger för Liberalerna. Bland annat Helena Gissén på Sveriges Radio Ekot som kallade det för den största segern för Liberalerna sedan Tidöavtalet ingicks. Oisín Cantwell på Aftonbladet beskrev presskonferensen som att ”luften gick ur angiverilagen” när utredningen presenterades. Andra har beskrivit den stora förlust som detta varit för Sverigedemokraterna.

Jan Jönsson, oppositionsborgarråd i Stockholm, tillhör en av de stora kritikerna av informationsplikten inom Liberalerna och skriver på Facebook att han är glad över undantagen och tillägger:

– Det innebär att grundläggande mänskliga rättigheter upprätthålls och enskildas förtroendefulla relationer med sin lärare, läkare, sjuksköterska, skolkurator, fältassistent och socialsekreterare behålls intakt. I huvudsak blir det olika statliga myndigheter som får möjlighet till ett förbättrat informationsutbyte. Liberalernas förhandlare har jobbat hårt för att driva igenom detta och har därmed också säkrat papperslösa barns rätt till skola och sjukvård som Liberalerna införde 2013.

Utredningen handlade om både informationsplikten och återvändning och innehåller flera punkter som ska leda till att förbättra förutsättningarna för ett effektivt återvändandearbete samt att stärka arbetet med inre utlänningskontroller.

Från utredningen
  • Ett utökat informationsutbyte mellan myndigheter: De berörda myndigheterna är Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogde­myndigheten, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
  • En översyn av regelverket om inre utlänningskontroller: Kontroller ska få vidtas om det finns anledning att anta att en utlänning saknar rätt att vistas i landet. Selektiva kontroller får utföras och alla information Polisen har får beaktas vid bedömning om en kontroll ska utföras.
  • Ytterligare befogenheter för att klarlägga en utlännings identitet: Ett exempel är att det ska bli möjligt att omhänderta och genomsöka elektronisk kommunikationsutrustning, till exempel mobiltelefoner.
  • Utökad användning av biometri, verkställighetshinder vid brottsmisstanke och rätt till offentligt biträde.

Hanna Lager

Dela med andra
redaktionen
redaktionen