Inger Lundberg: Polarbröd brinner!

Det största privatägda och enda bageriföretaget i Älvsbyn, som bakat bröd i fem generationer, har brunnit ner till grunden. Chockade och förtvivlade följer alla invånare brandens förlopp.

Räddningsarbetet blev dramatiskt på grund av en överhängande explosionsrisk och att vårt andra privatägda flaggskepp Älvsbyhus ligger vägg i vägg med Polarbröd. Räddningstjänster från flera kommuner gjorde ett fantastiskt arbete, branden gick att hålla i schack och inga anställda miste livet.

Sociala medier svämmar över av inlägg som handlar om sorg och förtvivlan, men också kärlek till den bästa arbetsplatsen ever. ”Vad händer nu med mitt jobb?” är en av många frågor som ställs. Några dagar efter branden står det klart att alla anställda blir uppsagda.

Arbetsplatsen har för flera ungdomar varit ett hem, en familj och starten på vuxenlivet. Andra har jobbat hela sitt yrkessamma liv, 40 år för många, på Polarbröd och har trivs med det. Småbarnsfamiljen berättar i lokaltidningen att de nyss köpt hus och nu är båda två arbetslösa. Många av våra nysvenskar har fått en chans till nytt liv i annat land för från starten har mångfald varit inskrivet i målen.

Familjens engagemang för människor på flykt är välkänt. Företagets ledning med VD Karin Brodin i spetsen agerar snabbt och kallar samman sin personal med beskedet att vi bygger upp bageriet i Älvsbyn igen, för något annat finns inte på kartan! Glädjen, tacksamheten och stoltheten hos oss älvsbybor är stor och hoppet återvänder. Redan i höst kommer smörgåstillverkningen i gång, är beskedet vi får via media.

Vi vet att resan blir mödosam för över 200 anställda och 700 underentreprenörer står nu utan jobb och det i glesbygd i norraste Norrland. Det motsvarar cirka 30 000 jobb i Stockholm säger kommunalrådet i en intervju. Statsministern skyndar till Älvsbyn och med sig har han flera representanter för regeringen, länsstyrelsen, och Arbetsförmedlingen. Löften om hjälp uttalas, men hur och med vad vet vi inte ännu.

Det lilla bageriet startades av en göteborgare på vandring för att få sitt mästarbrev, mötte kärleken på vägen och hamnade i Älvsbyn, Norrbottens pärla. Historierna är många om 5-öreskakan som blev polarkaka. De handlade då om hårt arbete, kampen för överlevnad, idérikedom och har så gjort i följande generationer. I dag är det ett av de största bagerierna i Sverige och ett bageri i tiden. Varumärket Polarbröd innebar inte bara gott bröd utan också ett engagemang för miljö och klimat.

Barn och barnbarn till den förste bagaren följde i hans fotspår och startade bagerier med caféverksamhet runt om i kommunen. Gösta Nilsson var en av dem och han hade ett tydligt mål uppsatt. Han skulle starta ett leveransbageri och det gjorde han i en källarlokal.

Greta, hans fru, hejade på och hade idéer om tillverkning av djupfrysta smörgåsar. Vilken succé det blev! Vem har inte köpt en Polarklämma med renstek på flyget med den välkända Polarrenen på omslaget?

Vi ser fram emot det nya bageriet och om två år ska det stå klart enligt beräkningarna. I mitt huvud dyker Ronny Erikssons text upp ”det kan vi göra själva nere vid Piteälva” när jag tänker på bagerifamiljen Nilsson. Ett nytt modernare bageri kommer att växa upp. Jag vet att förutsättningarna finns i tradition, engagemang och entreprenörskap.

Inger Lundberg är ledamot (L) i Älvsbyn kommunfullmäktige. Här skriver hon om tankarna när bageriet Polarbröd brann för ett par veckor sedan och vilka konsekvenserna blir för en glesbygdsort som Älvsbyn.

 

Dela med andra
redaktionen
redaktionen