– Det var uppenbart med allt det fusk vi såg, att det inte var ett fritt och rättvist val, konstaterar Liberalernas Joar Forssell, ledamot i utrikesutskottet och en av tio riksdagsledamöter från Sverige som bevakade valet i Georgien i helgen.
Joar Forssell, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Liberalerna, var en av tio svenska riksdagsledamöter som ingick i en internationell delegation om omkring 100 parlamentariker som observerade valet i Georgien i helgen. Valobservationen är ett samarbete mellan OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter, OSSE:s parlamentariska församling, Europaparlamentet, Europarådets parlamentariska församling och Natos parlamentariska församling.
Joar Forssell berättar för NU hur han och hans riksdagskollegor var på plats när en vallokal öppnade i Tbilisi innerstad för att kontrollera att allt riggades på rätt sätt, för att sedan komma tillbaka på kvällen när det var dags att stänga och räkna rösterna.
– Där såg vi egentligen inga konstigheter, de ansträngde sig att skulle bli bra, professionellt utfört och inga bråk, säger Forssell.
Men utanför staden såg det annorlunda ut. Största delen av dagen tillbringades på landsbygden, i ett område där en rad azeriska byar på gränsen mot Azerbaijan.
– Ute på landsbygden kunde vi själva observera en hel del fusk.
Till exempel såg delegaterna en person som uppenbart röstade vid två tillfällen. Hon gick in i en vallokal, röstade och gick ut.
– Utanför stack en person en ny ID-handling i handen på henne och så gick hon och röstade i en annan vallokal i närheten, beskriver Joar Forssell.
På plats i vallokalerna fanns observatörer från flera olika NGOer, det vill säga Icke-statliga organisationer. De georgiska partierna hade även egna partiknutna observatörer som övervakade valet.
Det har rapporterats om våldsamheter runt vallokalerna, var det något du märkte av?
– Vi märkte inte själva av det, däremot blev det ganska spänd spänning vid ett tillfälle. Vi kom in i vallokalen precis när en man försökte rösta tredje gången, enligt de funktionärer och lokala valobservatörer som var där.
– De ansåg alla att den här personen redan hade röstat två gångar. Han försökte ta sig in för att rösta en gång till och hade med sig en observatör knuten till regeringspartiet Georgisk dröm.
– De försökte sig bryta sig in i vallokalen, medan de som jobbade där bildade ring runt ingången. När vi kom var det fullt stök. Det blev inget handgemäng, men det låg i luften.
Vid ett annat tillfälle utbröt tumult då en annan väljare blev avvisad.
– Utanför vallokalerna var det också vanligt med klungor av män som stod med listor med väljare och ringde in folk, för att sedan – vad vi uppfattade – ge instruktioner om hur de skulle rösta, säger Joar Forssell.
Han beskriver en splittrad bild av valdagen.
– Generellt upplevde jag att organisationen funkade väl – det som hände i vallokalerna var över lag professionellt hanterat. Men vi såg även incidenter där någon följde med in i ett valbås, någon väntande utanför och gav vad vi uppfattade som instruktioner och så vidare.
– De lokala funktionärerna verkade göra sitt jobb på ett professionellt sätt, säger han men lägger till:
– Det som däremot var uppenbart var att det var en hög grad av manipulation som pågick utanför. Det mesta fusket verkade ske på det sättet.
Så hur mår demokratin i Georgien?
– Min bild är att det är ett splittrat land.
Joar Forssell berättar hur han dagarna valet blev inbjuden till en fest med aktivister som arbetade för att få folk att rösta, ordnad av en NGO.
– Unga mänskor som engagerat sig för att få folk att rösta. Så på ett sätt är demokratin levande i Georgien. I nästan alla vallokaler vi var i fanns det valobservatörer från flera olika NGOs. Engagemanget för demokratin är vital hos många. Men det finns också en rädslan för vad som ska hända nu: Kommer demokratin att överleva?
– Och det var uppenbart med allt det fusk vi såg, att det inte var ett fritt och rättvist val, konstaterar han.
– Min bedömning är att Georgien verkligen står vid ett vägskäl. Det kan vara så att det går illa, att man rör sig mot Ryssland och längre bort från demokrati. Men det finns också ett väldigt stort tryck bland befolkningen att röra sig närmare EU och för mer demokrati, avslutar Joar Forssell.
Fia Björklund
Läs mer:
Om valet: Georgiens president och oppositionen vägrar erkänna valutslaget efter massivt valfusk
Intervju med Rasmus Canbäck: ”Situationen ser allt annat än ljus ut just nu för Georgiens demokrati”
Ledare: Ta spjärn redan nu