Jessika Roswall föreslagen till ny EU-kommissionär

På en pressträff under tidig eftermiddag meddelade statsminister Ulf Kristersson att regeringen har valt att nominera nuvarande EU-minister Jessika Roswall (M) till ny svensk EU-kommissionär. Efter utfrågningar är det sedan Europaparlamentet som ytterst godkänner kandidaterna. Om allt går till som tänkt kommer Roswall sitta kvar i regeringen tills hon lämnar under tidig höst. Därefter väntar en regeringsombildning. 

Roswall är advokat och har sedan 2010 varit moderat riksdagsledamot, invald för Uppsala län. Innan hon blev EU-minister var hon Moderaternas talesperson i EU-frågor. Statsministern lyfte särskilt fram hennes betydelse för det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd under första halvåret av 2023. 

– Det var ju en lite panikslagen krets statsråd som var nya på jobbet och som insåg att om bara ett par månader så ska de dessutom axla ansvaret att leda EU:s ministerråd. Det hade inte gått så bra som det gjorde om inte Jessika hade varit den samlande och trygghetsskapande personen med järnkoll på allt som skedde i alla ministerområden. Var och en kunde hålla koll på sitt, men Jessika höll koll på helheten, sa han på pressträffen. 

På frågan om vilken portfölj regeringen önskar sig ville Kristersson hålla det öppet, samtidigt som han särskilt lyfte fram att de breda ekonomiska och kunkurrenskraftsrelaterade-, de breda geopolitiska- och de breda brottsbekämpande frågorna passar Sverige. Han beskrev också Jessika Roswall som en generalist. 

Roswall berättade själv att hon fick frågan i förra veckan och att det var självklart för henne att tacka ja.

– Det känns helt ärligt helt fantastiskt, kommenterade hon. 

Liv Näslund

Dela med andra
redaktionen
redaktionen