Konstköp på Gotland blev inte så dyrt

Mina föräldrar fyllde år med bara ett par dagars mellanrum. Därför brukade det mer praktiska hyllandet slås ihop på något sätt. Det spelade inte så stor roll om vi hade familjefestmiddag på pappas födelsedag den 8:e eller på mammas den 11:e.

Med tiden blev det där med födelsedagspresenter också lite nedtonat. När man passerat 70, och även kanske 80, så finns det inte så stora behov.

Vi, barnen, försökte i alla fall hitta på något som både mamma och pappa kunde tycka om. Pappa ville absolut inte resa någonstans så det var uteslutet. Men ett år fick jag en bra idé. Tyckte i alla fall jag. Och brorsan hängde på.

Båda föräldrarna gillade ju Gotland. Där hade jag en kompis som hade en bror som var en av öns mer berömda konstnärer. Skulle det inte vara en bra idé att jag åkte upp till hans ateljé för att se om jag kunde hitta någon trevlig tavla?

Brorsan höll med. Han slapp i alla fall ifrån problemet.

Jag åkte upp till nämnda ateljé och träffade konstnären. Låt oss kalla honom Anders eftersom han faktiskt hette det.

Jag lade fram problemet, eller ärendet om vi ska kalla det så.

Anders lät mig titta på ett antal målningar som han hade i sin ateljé och jag fastnade ganska snart för 3-4 stycken.

Det var nu det blev problem. Anders var faktiskt en etablerad och välkänd konstnär och nu stod jag med en av hans (om än något mindre) oljemålningar i handen. Hade det varit en litografi hade jag inte känt mig så osäker men en olja är en helt annan sak. Framför allt ekonomiskt. Samtidigt var jag nära kompis med hans bror så han kände väl inte direkt för att lägga på en nolla på priset, vilket det än skulle vara.

– Hmm, vad skulle du kunna tänka dig för denna?, frågade jag och försökte låta så ointresserad som möjligt.

Svaret uteblev. Anders gick in i ett annat rum och kom tillbaka med en bunt papper i storlek en tredjedels A4. Det var postgiroinbetalningskort (de finns fortfarande men är inte så vanliga längre).

Anders bläddrade igenom högen och ryckte plötsligt ut ett papper.

– Den kostar 587 kronor, den här ska betalas idag.

Han viftade med ett inbetalningskort och med det så var priset på tavlan bestämt.

Mamma och pappa finns inte längre med oss men oljemålningen för 587 kronor hänger i trapphallen hemma hos mig.

Fröet

Dela med andra
redaktionen
redaktionen