Lägg bort mobilen

Folkhälsomyndigheten har på regeringens uppdrag tagit fram konkreta rekommendationer för barn och ungas användning av digitala media.

Myndighetens rekommendationer vänder sig till olika åldersgrupper från 0–18 år och riktar sig både till föräldrar/vårdnadshavare och direkt till barn och unga i de övre åldersgrupperna. Till rekommendationerna finns också en motivering samt tips på hur man i vardagen kan tänka kring dem.

– Nu finns konkreta och tydliga rekommendationer som kan göra det lättare för barn och unga, för familjer och för andra som möter barn och unga att få till ett samtal om hur mycket tid man spenderar på nätet, vad som händer där och vilket innehåll man exponeras för. Det är viktiga och behövliga samtal, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Av rekommendationerna framgår att barn under två år inte ska använda skärmar, mellan två och fem år inte mer än en timme om dagen. För 6-12 år kan tiden utökas till en till två timmar och från 13 till 18 år gäller två till tre timmar. Detta gäller när man använder skärmar för spel, nöje, film med mera men inte för radio, musiklyssnande eller i skolan. Som hjälpmedel till funktionshindrade och för att sköta olika samhällstjänster faller också utanför tidsrekommendationerna.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer finns i sin helhet på myndighetens hemsida och innefattar också tips till föräldrar hur de ska förhålla sig till sina barns användning av skärmar, och även hur de själva kan föregå med gott exempel. Här riktas också en lång rad av konkreta uppmaningar till techbolagen hur de bör agera för att minska skärmanvändningen och för att minska risken att barn far illa när de använder nätet.

– Alltför länge har vi låtit skärmar och appar stjäla tid och uppmärksamhet på bekostnad av annat som vi vet att man behöver för att må bra. Vi vet att användningen av digitala medier kan få negativa hälsoeffekter, bland annat försämrad sömn och depressiva symtom. Med dessa åldersanpassade rekommendationer finns nu ett viktigt stöd, både för barn och unga, föräldrar eller andra vårdnadshavare, till en mer hälsosam, medveten och ansvarsfull användning av skärm och digitala medier, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Jan Fröman

Dela med andra
redaktionen
redaktionen