Ledare: Har Sverigedemokraterna fått hybris?

I sitt tal i Almedalen, som vi skrivit om tidigare (läs här), utser Jimmie Åkesson sitt eget parti till nytt skolparti och anser att partiet ska få skolministerposten efter nästa val. Det kan låta som om Sverigedemokraterna fått hybris, men utspelet är förstås ett sätt att positionera sig och skaffa sig ett förhandlingsläge inför nästa val.

Det blir nog svårt. I Novus senaste undersökning av sakfrågeägarskap tyckte bara 7 procent av väljarkåren att Sverigedemokraterna har bäst skolpolitik. Eller bara och bara – det kan också hävdas vara förvånande många sett till att partiet aldrig drivit någon skolpolitik.

Det verkar de egentligen inte vilja göra nu heller. Den skolpolitik Åkesson presenterade tidigare i veckan handlar inte om att reformera lärarutbildningen, motverka betygsinflation, minska klasstorlekarna eller se till att antalet elever som varje år går ur grundskolan utan gymnasiebehörighet minskar. Ovanstående frågor är svåra att baka in i berättelsen om att allt är invandringens fel. Istället fokuserar Sverigedemokraterna på att dålig integration har skapat stökiga klassrum och att lösningen absolut inte är bussning av elever.

De har rätt om båda delarna. Skolan behöver mer ordning och reda och det är fel att använda elever som medel i sitt ”stoppa segregationen-mål”, så som Socialdemokraterna vill. Men det är åsikter som Liberalerna redan har, utöver all annan viktig skolpolitik för att fler barn ska få ta sig dit de vill i livet. Liberalerna borde därför sitta lugnt i båten och låta ansvarstagande, genomförd politik och vision för framtiden tala för sig självt. Det gäller förstås också att vara tydlig med att partiet är att lita på långsiktigt och inte kommer ge vika i frågor som exempelvis bussning av elever.

Det arbete partiet gör på Utbildningsdepartementet är den största tillgången inför valet 2026. Om Sverigedemokraterna inte, likt Centerpartiet och Miljöpartiet, tröttnar på sin skolpartisatsning, så kommer det oavsett vara svårt för Åkesson att förklara för väljare som värnar den i grunden socialliberala idén om god allmän utbildning varför man ska välja ett yrvaket parti utan politik.

Liberalerna har allt att vinna på att fortsätta sin bana och inte gå i polemik med Sverigedemokraterna. Deras yrvakenhet talar gott och väl för sig själv.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen