Ledare: Vilka vill egentligen C samarbeta med?

Centerstudenter har kommit med ett utspel om C borde prata med alla partier, även SD. Det är mycket intressant, därför att det kommer inifrån. Läget för C ser kanske inte lika illa ut som för L, men att det ser bra och stabilt ut kan ingen påstå.

Centerpartiets vinnande budskap har varit att vara emot att samarbeta med SD. Strategin gav dem väljare, men några år senare verkar det som att väljarna inte tycker att det räcker. I EU-valrörelsen ville de få bland annat L uteslutet ur partigruppen Renew Europe, ett utspel som inte landade väl. Det visar sig vara svårt att förnya och utveckla budskapet att vara emot ett parti.

Istället verkar väljare vilja veta vilka man ska samarbeta med, snarare än vilka man inte ska samarbeta med. C har varit bra på att uttrycka det sistnämnda, men inte det första. Partiledare Muharrem Demirok har möten med sina nya kompisar på vänstersidan, men han vill inte prata om det. Han vet förmodligen att många av hans väljare inte kommer att se med blida ögon på ett utvecklat samarbete med V.

Nu kommer det alltså för första gången kritik inifrån partiet, från studentförbundet som ska agera blåslampa mot moderpartiet. Ordförande Rasmus Elfström säger att partiet är vilset och har målat in sig i ett hörn. Det forna borgerliga partiet medverkar bland annat till socialisering av vården i Region Stockholm, något som absolut inte var tänkbart för bara några år sedan. Det är inte konstigt om studentförbundet ser med oro på vad ett samarbete på riksplanet skulle få för konsekvenser.

Faran med att vara ett parti vars enda stora fråga är att vara emot ett annat parti, är att det skulle bli svårt att överge den strategin. Hur skulle C forma en ny plats inom borgerligheten? Skulle det ens vara möjligt? En ny allians skulle också med stor säkerhet även få konsekvenser för L. Partimedlemmar i C och L kan finna på många skillnader mellan partierna, men kan väljarna det?

Det var den ”breda mitten” som Annie Lööf ville se leda landet. Den breda mitten visade sig vara den extremt smala mitten. Liberaler är inte det hetaste inom politiken just nu, inte här i Sverige och knappast någon annanstans heller.

Vad Liberalerna och det andra liberala partiet bör göra i det här läget är att hitta den plats och den position där man antas kunna påverka politiken bäst i liberal riktning. Det är antagligen det som fått Centerstudenter att reagera. För vad har C egentligen att hämta i en regeringskonstellation med V?

Dela med andra
redaktionen
redaktionen