Ledarkrönika: I New York syns ingen valrörelse

Som ny i USA slås jag av hur stort allting är. USA, med sina snart 350 miljoner invånare och 50 delstater, är en kontinent där skillnaderna mellan var du bor i landet är så mycket större än i europeiska länder. Värderingarna och vardagsutmaningarna ser helt annorlunda ut i Texas, mellanvästern eller i New York. En valrörelse på nationell nivå behöver nå ut till människor på hela denna gigantiska kontinent, men i det i dag mycket splittrade landet är det åtminstone drygt 40 av delstaterna som redan ses som avgjorda. Hur det går i valet avgörs sannolikt i sju ”swing states”, de stater där väljarmajoriteten skiftar mellan val. 2016 röstade stater som Michigan, Pennsylvania och Wisconsin på Trump, men 2020 valde de Biden. Och som bekant har delstaterna ett system med att vinnaren tar allt, så en president kan bli vald utan att ha folkmajoriteten bakom sig.

I New York och 40 andra stater är det dock i princip klart på förhand vilken kandidat som kommer vinna. Jag ser därför i gatubilden i USA:s största stad New York i princip ingenting av att det pågår en valrörelse. Samma upplevelse hade jag häromveckan i Massachusetts – några Trump- eller Harrisskyltar syntes inte till.

Allra mest slående är hur stor splittringen är och vilka olika verklighetsbilder amerikanerna har. I New York möter jag människor som känner en enorm oro, närmast ångest, för vad en ny Trumpadministration skulle innebära. I andra delar av landet beundras han och många ser honom som ledaren som kan få fart på ekonomin och tror verkligen på kampanjsloganen ”Make America Great Again”.

Ett problem är att dessa två verklighetsbilder aldrig möts – det saknas ett gemensamt offentligt rum. Den som tittar på Fox News en timme och sedan byter till CNN eller MSNBC får helt olika perspektiv. Tittare som ser flera kanaler får med sig en bred palett av åsikter och vinklingar. Problemet är att nästan alla bara följer de medier som ligger i linje med den egna övertygelsen. Trumpanhängaren får sina åsikter förstärkta av Fox News och Harrissympatisören bekräftas i vad de tror på av MSNBC. Till det läggs sociala medier där de flesta bara följer dem som tycker samma sak.

I skrivande stund leder Trump även i de mycket jämna staterna, men det totala övertaget är mindre än en procent. Det är som bekant svårt att mäta opinion varför den enda slutsats som kan dras är att valet för närvarande är extremt jämnt. I efterhand kommer det gå att studera vad som avgjorde. Om Trump vinner kommer det sannolikt förklaras med ekonomin och migrationen. Många vittnar om hur de har svårt att få vardagsekonomin att gå ihop och känner en oro över migrationen.  Om Kamala Harris vinner så kommer sannolikt förklaringarna stå att finna i att väljarna kände en oro för vad en ny Trump-administration skulle betyda för de demokratiska institutionerna och abortfrågan – en majoritet av amerikanerna anser att det är kvinnor själva som ska fatta besluten om sina egna kroppar.

Erik Ullenhag är generalkonsul New York. Han har tidigare varit bland annat ambassadör i Israel, partisekreterare för dåvarande Folkpartiet, integrationsminister och gruppledare för Liberalerna i riksdagen.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen