Ledarkrönika: Nyttiga idioter

Är det redan slutpratat om SDs trollfabrik? Trots den stora upprördheten från regeringen när programmets sänts. Statsministern menade inför allmänheten att det Kalla Fakta påvisade var ”farligt”.  Röster höjdes för att Liberalerna skulle lämna Tidösamarbetet – som om trollfabriken var Liberalernas fel. Avgångskravet borde riktats mot SD.

Akademiledamoten Åsa Wikforss skrev i DN att SD-trollen är ett hot mot demokratin eftersom vi aldrig får chansen att källkritiskt granska dem.

DN:s Peter Wolodarski kallade generaldirektören Magnus Hjort på Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) för ”nyttig idiot” – en etikett som annars mest tilldelas Jan Guillou – och krävde Hjorts avgång när myndighetschefen anmälde Kalla Fakta till Granskningsnämnden. Myndigheter ska verkligen inte göra så.

Åkesson å sin sida kallade sina samarbetspartner för ”klägg” – ett tillmäle som Juholt annars var först med, men då gällde det andra personer. Åkesson ansåg Kalla Fakta-programmet var en ”påverkansoperation” från det ”vänsterliberala etablissemanget” – vilka det nu är.  Det låter i alla fall som en äkta trumpistisk konspirationsteori.

När solen går upp, spricker trollen eller blir förvandlade till groteska stenar med mossa på.  Så är det i sagan. De stora orden från främst statsministern fick mig att tro att nu är det åtminstone gryning.  Men så kom Pehrson – eller någon av hans medarbetare – och sa att KD och M har kört över L med bussen.  Och jag började förstå att det inte blir någon soluppgång; att vi inte lever i någon sagovärld.

Inget har hänt? Den stora sopmaskinen verkar ha gömt allt under mattan. Ordet ”farligt” har suddats ut. SD fortsätter som vanligt (nästan) med sina trollkonton. Ett litet troll sprack dock. En Putin-lierad medarbetare på SDs kansli fick sparken på dagen – efter att Expressen avslöjat honom.  Det vill säga inte efter någon egen intern granskning.

Min tilltro till samhällets förmåga att hålla rent mot en möjlig erosion av demokratin har fått sig en sorglig törn.  I den törnen ingår inte bara ”locket-på-trollfabriken” utan också DNs stort uppslagna snällhetsförklarande artikel av Jomshof som lärare och hur eleverna uppenbarligen dyrkade honom, enligt en elev.   Jomshofs islamofobiska uppmaning om att bränna hundra koraner till, höjde Sveriges säkerhetsrisk under Natoförhandlingarna, men detta förbleknade i snällhetsporträttet.

Wolodarskis krav på generaldirektörens avgång efter anmälan av TV4 till Granskningsnämnden har inte gett något eko trots att anmälan – även i sin andra version – står i strid med myndighetens uppdrag att värna den fria åsiktsbildningen.  Nåväl, Granskningsnämnden måste hantera även den nya anmälan och det kan bli intressant… kanske.

Jag tänker inte gå in i Liberalerna igen, men jag kommer att rösta på dem i EU-valet – trots att de valbarometrar som jag gjort har satt andra partier först och trots att partiet fortfarande är lika ologiskt halsstarrigt emot att driva på för ökad jämställdhet. Jag kryssar Karin Karlsbro.

Om jag avstår från att rösta på Liberalerna blir jag en ”nyttig idiot” åt SD, tänker jag. Men om jag röstar på Liberalerna, är det en slags civil olydnad. Ingen skulle väl bli gladare än Sverigedemokraterna om Liberalerna åker ut. Möjligtvis skulle Centern glädjas mer. Jag vill verkligen inte glädja SD. Ett förstärkt Liberalerna skulle vara en knäpp på SD:s trollnäsa.

Någon gång måste ju solen gå upp.

Bonnie Bernström
Tidigare ordförande för FPU, riksdagsledamot och ordförande för Liberala Kvinnor

Dela med andra
redaktionen
redaktionen