Liberala Studenters årsmöte på frisinnad mark

Helgen 17-18 augusti hade Liberala Studenter sitt årsmöte i Göteborg. En ny styrelse valdes och motioner avhandlades. Hannes Snabb valdes om som ordförande. Wilhelm Sundman var där och har skrivit om årsmötet.

Göteborg är Västsveriges huvudstad, men även den plats där frisinnade liberaler 1934 fick stångas med ledamöter i fullmäktige både från sovjet-kommunister och blågula nationalsocialister. Några år senare segrade friheten och efter kommunalvalet 1950 blev Folkpartiet jämnstarka med Socialdemokraterna. I andrakammarvalet 1952 blev Folkpartiet göteborgarnas förstahandsval. Den tiden är sedan länge förbi men än idag går det liberaler längs med Avenyn.

Vid piren i stadens centrum under helgen som gått, har liberala studenter från runt om i landet flockats för att besluta om kommande års verksamhet. Liberala Studenter är en del av ungdomsförbundet. Vad som organisatoriskt ger dem något ungdomsförbunden inte har, är ett undantag från de strikta reglerna kring alkohol i verksamheten. För vad vore en pub liberal utan en öl, och den som vill bevara sitt frisinnade arv har idag stor möjlighet att beställa en utan rusning. 

Hannes Snabb, riksstyrelsens ordförande, öppnade mötet, hälsade välkomna och gick igenom verksamheten som genomförts under året. Det var fokus på landsmöte, mingel i Almedalen och Nato. Även på politiska vinster och påverkan på punkter i Liberalernas EU-manifest till valet. Men det är inte huvudnumret som alla har samlats för, utan det är motionerna och besluten som kommer avgöra Liberala Studenters åsikter kommande år.

Första motionen, som öppnade förhandlingarna, handlade lite oväntat för ett liberalt förbund om fotboll. Motionären ville att VAR, det digitala systemet som stödjer domare i sina beslut, skulle avskaffas. Det kan låta som en märklig debatt för Liberala Studenter, men kärnan handlade om vad som är kultur och inte, eller vad som ska avgöra utfall, människa eller maskiner. Människan vann, oavsett maskinens objektivitet, men även att politiken inte ska lägga sig i hur fotbollen, som styrs av det fria föreningslivet, ska utformas. Frisinnets främsta ideolog, Waldemar Svensson, skulle vara nöjd.

Det tog däremot inte lång tid tills debatterna ramlade in i något som ligger studenter nära, utbildning. Frågan gällande aktiebolags möjlighet att bedriva skola i Sverige öppnade inte bara för debatt bland ombuden utan delar även riksstyrelsen. Ordförande Hannes Snabb gick emot sina kollegor i styrelsen och vände sig mot aktiebolagsskolor. Styrelsen, företrädd av vice ordförande Tobias Korall tog debatt mot Snabb. De mest upprörande argumenten kom inte från att motståndaren är en sämre liberal, utan den hjärtskärande anklagelsen, att man är en ”sosse”.

Frågan gick till omröstning. Acklamationen gick inte att avgöra. Inte heller är det uppenbart vid en handuppräckning och mötespresidiet måste gå till rösträkning. När allt är räknat skilde bara två röster mellan alternativen, och förbud mot skolbolagen vann gehör. Det var oerhört jämnt och frågan skar lika skarpt igenom styrelsens representanter som medlemskåren. Resultatet påminner lite om folkomröstningen som splittrade det liberala partiet på 1920-talet.

När Sverige röstade om att förbjuda rusdrycker i landet blev utfallet 51 mot 49 procent för att inte gå på förbudslinjen. Ett resultat som fick liberala partiet att skiljas en stund. Likt den har skolfrågan varit en vattendelare för många, men att den i det här fallet skulle leda till splittring inom Liberala Studenter är tveksamt. Tvärt om ser det ut som att dessa unga liberaler klarar av ett högt tonläge men när klubban har fallit sitter man kvar och fortsätter argumentera för sin sak i andra frågor. Det finns trots allt få liberaler att finna stöd hos utanför årsmötets lokaler.

Debatten förs i många fall på ett mer nyktert sätt än vad jag är van vid från dessa möten. Men när styrelsealumnen Elin Oskarsson avslutade ett anförande med ”Förresten, skulle vi inte shotta?” började jag känna igen det Liberala Studenter som en gång var en del av mitt studentliv. Vice ordförande gjorde sin plikt och en snabb kontrapropositionsomröstning genomfördes mellan olika dryckesalternativ.

Det vore trots allt en besvikelse om Liberala Studenter inte utnyttjade samtliga friheter de har fått. Kanske är det något av det viktigaste för en nutida liberal, att använda friheten man har, så att ingen tar den ifrån en. När allt räknats stod Skåne akvavit som segrare och jag har en känsla av att en mer fiktiv Svensson från ett betydligt otidsenligt Vivalla, skulle vara nöjd med att hans lille vän fortfarande står sig stark.

Willhelm Sundman

Ny styrelse

Ordförande
Hannes Snabb
1:e vice ordförande
Maria Wennberg                     
2:e vice ordförande
Victoria Brorsson                 

Ledamöter
Anna Hallbom
Hannes Wahloren
Ville Hayen
Emil Carlsson

Dela med andra
redaktionen
redaktionen