Lovisa Lanryd: Sverige utvisar kompetens

Tänk att du kommer till Sverige som 14-åring, det tar sex år för Migrationsverket att avslå din familjs asylansökan. Din mamma har under tiden i Sverige lärt sig språket och börjat jobba, en chans som kvinnor inte har i det land ni kommer ifrån. Du själv går i skolan. Det går bra för dig men eftersom du blivit myndig ska du nu utvisas.
Nu tror ni kanske att jag ska diskutera migration men det ska jag inte. Jag ska nämligen prata om något som händer i vårt land och som en socialdemokrat aldrig kommer se som ett stort problem. Kompetensutvisningarna.

Din mamma ansöker om arbetstillstånd, hon har ju trots allt jobbat och betalat skatt i Sverige. Du vill göra samma sak. Så innan du måste lämna Sverige söker du ett jobb som IT-ansvarig på ett företag. Du hade året innan startat ett eget företag men någonstans hade du hört att det var lättare att få stanna och behålla ditt liv i Sverige om du istället var anställd.
Företaget är seriöst och har funnits i över 20 år i Sverige och en dag får du ett samtal. Du har fått jobbet!
På jobbet är du ambitiös. Du digitaliserar företaget, kortar kundflödet och ser till att alla som jobbar använder rätt teknik. Det går till och med så bra att man öppnar ett till kontor tack vare dig.

När du har jobbat i fyra år, fått förlängt arbetstillstånd en gång och äntligen kan ansöka om permanent uppehållstillstånd får du plötsligt beskedet av Migrationsverket att arbetsgivaren aldrig har haft rätt försäkring för dig.
Företaget har istället haft en kollektivavtalsenlig försäkring hos ett bolag som inte erbjuder försäkringar för tjänstemän. Att du är företagets enda tjänsteman har ingen tänkt på. Trots detta har Migrationsverket godkänt och förlängt ditt arbetstillstånd men nu ska du utvisas, igen.

Trots din uppväxt här, trots företagets omsättning och din familjs medborgarskap så gör försäkringsmissen att du inte får vara kvar.
Detta kan låta som ett påhittat fall. Men det är det inte. Detta är Farzad Bans verklighet.
I sändningen av Rapport den 27:e november presenterades förslag från Liberalerna som nu tydligen ska verka för att höja inkomstkravet och skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring och arbetstillstånden.

Liberalismen måste bana väg för individen. Sossen kommer aldrig ta strid, den konservative kommer bara lyfta på ögonbrynen. När andra sviker så måste någon finnas kvar. Det är vår uppgift, det är vi som alltid ser individen. Jag hoppas att Liberalerna kommer fortsätta verka för att människor som Farzad aldrig stå ensamma. Men jag är inte lika säker längre.

Lovisa Lanryd är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Liberala ungdomsförbundet.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen