Lyft upp äldrematen på agendan

Under de gångna helgerna har maten på äldreboenden och i hemtjänsten återigen varit på tapeten. För vilken gång i ordningen är omöjligt att säga.

SVT sände strax före jul ett nyhetsinslag där det berättades att de dementa i Trelleborg inte längre fick varm middag utan serverades filmjölk i stället. Och några dagar senare var det dags för invånarna i nästa Skånekommun att rasa. Skurups kommun hade nämligen bestämt att från och med 2017 skippa grönsalladen till maten för dem som fick sin mat via hemtjänsten. Galet, pinsamt och skandal, ansåg kommuninvånarna. Och i Krokoms kommun fick de boende på Blomstergårdens äldreboende korv med bröd till nyårsmiddag.

Alla tre historierna visade sig ha två sidor, som så ofta är fallet. I Trelleborg skippade man middagsmaten eftersom 75 procent av den lagade maten från centralköket hamnade i soporna. Därför avskaffades centralkökets leveranser och personalen på boendet ansvarar nu själv för den lite enklare maten som också kan anpassas till vad de boende vill ha. Och fler äter och har gått upp i vikt.

I Skurup har råkostsalladen ersatts av kokta grönsaker till matlådorna eftersom de färska grönsakerna aldrig åts upp. Och i Krokom visade det sig att de boende på Blomstergården hade fått en trerätters lunch med bubbel tidigare på dagen, därför blev det enbart korv med bröd till middag.

Dock kan man inte avfärda hela frågan om äldres mat så enkelt. Nästan varje vecka kan vi runt om i landet läsa om ensamma äldre som får hem matlådor via hemtjänsten, lådor med tvivelaktig kvalitet som ska värmas i en mikrovågsugn och sedan intas i ensamhet. Matlådor som få av oss andra skulle äta om vi inte blev tvingade.

SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam sade i en intervju NU nr 50/16 att ”hemtjänstmaten är ett jätteproblem” och oavsett vad det står på lådan så både smakar det och ser likadant ut. Hon skulle vilja att man i stället lagade maten hemma hos den äldre så att de fick ” känna, lukta och se” det som de ska äta.

En omöjlighet kan tyckas, men i Nyköping fungerar det precis så för de pensionärer som får sin hemtjänst via Invita Service AB. Företagets främsta konkurrensmedel är att man värnar om måltiden och kunderna erbjuds därför lagad mat i det egna hemmet. Och det var också här som Liberalernas partiledare Jan Björklund fick idén till den laga-maten-garanti som partiet nu driver.

En annan som under många år har tagit strid för att de äldre ska serveras bättre mat är stjärnkocken Leif Mannerström. Han anser att den mat som många äldre i dag serveras närmast är att betrakta som ett hån. Han menar också att de offentliga upphandlingarna ofta ställer till det då man sällan prioriterar kvalitet i dessa.

De äldres mat är en fråga som måste komma mer i fokus. Kommun- och landstingspolitiker måste ta tag i frågan, annars spelar man SD i handen. Dess företrädare tvekar nämligen inte när det gäller att skylla den urusla maten på den stora inströmningen av flyktingar.

Dela med andra
Ylva Westlund
Ylva Westlund