Må Hillary Clinton vinna

Om en vecka vet vi vem som blir USA:s nästa president. Intresset för kampen är rekordstort. För närvarande har Hillary Clinton ett visst övertag, men mycket kan hända än.

Klart är dock att det vore en katastrof för USA, Europa och världen i sin helhet om Donald Trump skulle lyckas att ta hem segern. Då vet ingen vad som kan hända. Nyligen deklarerade han att han tyckte att valet kunde ställas in helt och han själv utses till presidentkandidat. ”Hennes (Hillarys red anm) politik är ju så dålig.”

Uttalandet tyder på noll respekt för de demokratiska värdena, något som Donald Trump gång på gång har gett exempel på. Han har hävdat att valet är ”riggat”, att medierna ljuger och att vi får vänta till efter valet för att se om han tänker acceptera valresultatet. På den sistnämnda punkten backade han dock lite dagen efter uttalandet och lovade respektera valresultatet – om han själv vinner.

Det är beundransvärt att Hillary Clinton, trots alla Trumps påhopp och slag under bältet, har lyckats hålla sig lugn.

Sedan har hon fått fantastiskt stöd av ingen mindre än USA:s första dam Michelle Obama. Hennes kampanjtal för Hillary Clinton i New Hampshire förra veckan var i en klass för sig och spreds som en löpeld i sociala medier. Det är precis som Heidi Avellan skrev i Sydsvenskan dagen efteråt: ”Kvinnor – särskilt kvinnor – världen över suger i sig varje ord, varje paus, varje gest, varje tonfall. Och fylls av hopp.” Just då hade man önskat att det var Michelle Obama som var den demokratiska presidentkandidaten, men om man får tro hennes make Barack Obama så kommer det aldrig att bli fallet. Han menar att hon varken har tålamodet eller lusten att kandidera. Vi får väl vänta och se…

Nu heter i alla fall kandidaterna Donald och Hillary och valet handlar mer om deras respektive klavertramp och mejlkonversationer än om väsentliga politiska frågor.

Skulle Donald Trump komma till makten vet vi att mycket skulle komma att förändras. Framgångslandet Amerika skulle ta flera stora kliv bakåt i tiden. Trump är nämligen emot rätten till abort och har aviserat att han vill försvåra för kvinnor att göra abort. Han är också emot alla inskränkningar av det andra tillägget till konstitutionen, det som behandlar amerikaners rätt att beväpna sig. Och han är en stark anhängare av dödsstraff för grova brottslingar. Donald Trump är även en stark motståndare till Obamacare och han vill bygga en mur mot Mexiko och deportera elva miljoner personer som illegalt befinner sig i USA.

Hillary i sin tur är för kvinnors rätt till abort, hon är för en skärpning av vapenlagarna och hon vill avskaffa dödsstraffet. När det gäller Obamacare så försvarar hon systemet, men medger att det finns brister. Hon vill också bygga vidare på president Obamas politik att ge illegala invandrare rätten att bli amerikanska medborgare.

Må USA:s nästa president heta Hillary Clinton.

Dela med andra
Ylva Westlund
Ylva Westlund