Måndag den 25 november är det Orange Day, internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Detta är en dag då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor och flickor.
Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. Byggnader världen över lyser i orange och personer klär sig i orange.
En av tre kvinnor i världen utsätts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. Extra utsatta är kvinnor och flickor under krig och kriser. Ekonomisk otrygghet och begränsat socialt skyddsnät är andra faktorer som ökar kvinnors utsatthet.
Många kommuner och regioner uppmärksammar också Orange Day. I Uppsala är delar av staden upplyst i orange, i Region Gävleborg lanseras en förbättrad version av webbplatsen våldsfrivardag.se med stöd och information för Gävleborgs invånare, och i Skövde kommun arrangeras föreläsningar för gymnasieelever och vårdnadshavare samt andra typer av informationskampanjer under veckan. Detta är bara några exempel bland många.
Jämställdhetsminister Paulina Brandberg uppmärksammar på regeringens hemsida mäns brott mot kvinnor och understryker att det är ett allvarligt samhällsproblem som ska bekämpas med samma kraft som den organiserade brottsligheten.
– Det handlar om att bekämpa grova brott, men också om att främja frihet, trygghet och jämställdhet, säger Brandberg.
Regeringen presenterade i somras ett åtgärdsprogram för 2024–2026, som omfattar 132 åtgärder för att förstärka arbetet mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel.
– Fokus flyttas från gärningsmannen till brottsoffrets upprättelse och samhällshets behov av skydd, säger Paulina Brandberg.
Fia Björklund