Metin Hawsho: Både hårda och mjuka tag behövs mot den organiserade brottsligheten

För ungefär 14 år sedan var jag på ett seminarium i riksdagen anordnat av Folkpartiet som vi hette då. Vi fick frågan: Vilken fråga tror ni kommer att vara viktig i kommande och nästkommande val? 

Jag minns att några av deltagarna sa skolan, andra integration med mera. Men jag minns också att jag var ganska ensam om att svara ”brottslighet och gängkriminalitet”. 

Då arbetade jag som lärare i ett utsatt område. Vi som i olika roller verkade i utsatta områden såg tidiga tecken på att något förändrats. Barnens förebilder kunde vara vuxna som inte var på rätt sida om lagen. Utbildningens status utmanades av destruktiva krafter som skulle tjäna snabba pengar så snabbt som möjligt. Att som barn utsättas och vistas i destruktiva miljöer är påfrestande. Det är också mycket energislukande och inte alltid lätt att stå emot.

Den organiserade brottsligheten har under flera decennier fått ett starkare fäste i Sverige. De kriminella gängen har blivit fler. Försäljning och användning av narkotika är utspridd i samhället. 

 De organiserade gängen har tämligen ostört kunnat växa till sig och utveckla nya rekryteringsmetoder.

För en liten klick ungdomar har den organiserade brottsligheten tyvärr blivit en livsstil.  

Gängkriminalitet, brottslighet och därtill otrygghet har blivit ett samhällsproblem. De dödliga skjutningarna där unga, mycket unga människor dras in i gängen och sedan mördas på öppen gata är nu dessvärre inte ett ovanligt fenomen i vårt land, ett av världens rikaste välfärdsländer. 

 Det kommer att krävas mycket hårt arbete och stort samhällsengagemang för att få bukt med detta. Kraftfulla polisiära insatser. Ett omfattande myndighetsövergripande samarbete. Långsiktiga och förebyggande insatser som tidigt fångar upp den som är på väg att hamna snett. 

Det är även mycket viktigt att satsa på skolan (redan i förskolan) och föreningslivet kontinuerligt i de utsatta områden. Eldsjälar runt om i landet gör en heroisk insats och är guld värda i kampen mot rekryteringen av barn och unga till den brottsliga banan. 

Och slutligen. För att värna alla barn och unga, oavsett bakgrund. Jag är övertygad om att den bästa medicinen mot kriminalitet och utanförskap är en bra skola.

Gästkrönikör: Metin Hawsho är gruppledare för Liberalerna i Södertälje kommun.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen