Olle Wästberg: Alliansen är död

GÄSTKRÖNIKA

”Borgerligt samarbete” var beteckningen innan 2005. Sedan dess heter det ”Alliansen”. Är det samma sak?

Nej, inte riktigt. Det borgerliga samarbetet, som startade i början 1970-talet, syftade till att visa att det fanns ett alternativ till det 40-åriga socialdemokratiska regeringsmonopolet. Men när Fredrik Reinfeldt 2005 bjöd in de övriga icke-socialistiska partierna till att forma en allians innebar det en långt djupare gemenskap. Inte bara att flera partier med olika ideologier var beredda att regera tillsammans, utan att man skulle forma en gemensam värdegrund.

Själv menade jag redan då att det skulle släta ut den liberala profilen och tona ner ideologin.

Dock utformade Alliansen en vision som står nära den liberala. På siten alliansen.se finns idag en ”vision för Sverige” där det bland annat står: ”Sverige är ett litet land i en stor värld. Vi är öppna mot vår omvärld. Vi handlar med andra länder. Vi öppnar våra dörrar för de som flyr från krig och förtryck. Vi tror på att ta tillvara på kompetensen hos dem som vill komma hit för att jobba och skapa sig ett bättre liv. Vi måste fortsätta värna vårt öppna samhälle. Vårt samhälle bygger på värden som frihet, jämställdhet, trygghet, gemenskap och tillit till varandra. Vi tror på tolerans och mångfald och på att det finns plats för alla i vårt samhälle.” Det är en fin vision – som det är uppenbart att moderaterna övergivit.

Om vi ser på de lokala överenskommelser som nu gjorts över hela landet är det tydligt att det är kört för alliansen. I till exempel Borlänge har Liberalerna, under Monica Lundin, format en majoritet bestående av Liberalerna, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Omsorg för alla. Alliansen i Borlänge är ett minne blott. Så är det på många ställen.

Rasmus Jonlund, starkt ideologiskt drivande ledamot av Stockholms stadsfullmäktige, skriver i en läsvärd artikel i Aftonbladet om att ”en ny åsiktskorridor håller på att skapas av en ny höger.” Det är helt sant – och vi kan se hur moderata ledarsidor och opinionsbildare avvisar allianspartier som inte ställer upp till höger och inte öppnar dörren till Sverigedemokraterna.

Ann Heberlein tillhör moderaternas högerflygel och stod på en av deras riksdagslistor. Jag håller sällan med henne. Dock tweetade för en dryg vecka sedan: ”Alliansen är död. Äntligen”.

Olle Wästberg

Dela med andra
redaktionen
redaktionen