Oxana Erixon: Folkrörelsen är nyckel till folkets hjärta

Under tiden vi bodde i Stockholm hade jag aldrig tänkt tanken att engagera mig i politiken. Att vara politiskt aktiv nu, när vi bor på landsbygden, bedriver egen verksamhet, engagerar oss i lokala samhället och träffar människor som inte vågar prata för sig själva känns det helt naturligt och även nödvändigt.

Folkrörelsen – det är det som ligger i grunden för det politiska engagemanget för människor som bor på landet. Viljan att ta eget ansvar för att bygga ett gott samhälle, aktiv deltagande (ofta skapare) i olika sociala och idrottsföreningar vid sidan om av politiken, ett pragmatiskt sätt att lösa dagens problem – allt detta gör att människor röstar starkare på liberalerna lokalt än på riks.

Man kan fråga sig – vad är skillnaden då mellan ett bygderåd och ett politiskt parti på landsbygden om de driver i princip samma frågor? Skillnader finns. Oavsett vad vi, liberala landsbygdspolitiker, gör – räddar böcker från soptippen, manifesterar mot skolnedläggningar, slåss för att det ska finnas offentliga toaletter, planterar blommor, kämpar för kostnadsfria bussresor till barn och årsrika – allt detta vi gör med ett starkt frisinne och ett stort socialt ansvar för dem som har det sämre.

Här på landet är man nära folket. Namnet ”Folkpartiet” passade mycket bättre till politiken vi bedriver på landsbygden. Här ser man alla och alla ser dig. Här samtalar man med alla – något annat skulle aldrig gå. Här träffar man sina politiska motståndare någon kväll eller helg när de ställer upp som liftvakt i samma skidbacke där man själv jobbar ideellt i kafeterian, engagerar sig i scoutkåren eller arbetar som volontär på marknaden. Det är ganska svårt att undvika en politisk dialog med personen på måndagen efter att ni tillsammans bokstavligen har rensat ogräs i lokala familjeparken hela helgen.

Ni förstår – det finns en helt annan verklighet på landsbygden. Detta måste accepteras och respekteras av akademiska stadsliberaler som lever i ett helt annan värld med andra förutsättningar.

Folkpartiet hade tidigare en mycket bra slogan ”Sverige är större än en storstad”. All heder till Nyamko som reser hela landet runt för att träffa och lyssna på oss, liberaler på landsbygden.

Oxana Erixon,
är ordförande för Liberalerna i Flen, ledamot i Barn- och utbildningsnämnden och Kulturföreningsutskottet.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen