Planera semester med barn

Nu är det snart sommarlov och nu när räntorna gått ner lite och vi kan se det berömda ljuset i tunneln tänkte vi försöka oss på en liten semesterresa i Europa. Inget all inclusive med pool och strand i en vecka, utan en mer kulturell resa. Barnen är trots allt lite äldre nu och en sådan resa är betydligt billigare.

Förra sommaren klämde vi åtta museum på tre dagar i Oslo och det verkar ha tjänat sitt syfte. Barnen fick chockterapi och efterfrågar nu lite kultur på resan. Tyvärr går resan inte till Balkan, som först tänkt, utan till norra Polen och nordöstra Tyskland. Det äldsta barnets besvikna kommentar var inte att han inte får uppleva azurblå hav och mycket värme och sol. Nej han var besviken över att gå miste om att få sätta sin fot på Bosniens rätt så obetydliga kustremsa. Alla har vi våra önskningar här i livet.

Att sätta fötterna på de gamla svenskbygderna på Rügen var inte alls lika spännande enligt min snart tonåring. Däremot försöker jag göra en välbalanserad plan med en bra mix av barnvänliga aktiviteter såsom bad och någon rolig tågresa och mer vuxenvänliga saker som museum och vackra naturupplevelser. Jag vet redan på förhand att knappt något kommer att gå enligt plan, men det kommer förhoppningsvis bli bra ändå.

Det är inte bara barnen som tycker att jag planerar in saker som inte är så kul. När maken fick höra talas om DDR-glamping var han inte alls lika begeistrad som jag., Att bo i ett tält ovanpå en Trabant kunde han inte se samma tjusning i som jag. Där fick jag dock barnen med mig som vitt och brett pratar med folk om att vi ska semestra i ett tält ovanpå en bil. En natt i tält kan man väl klara. Saken är väl den att det just denna dag kommer att regna. Det är ändå Östersjön och inte Medelhavet vi pratar om här.

Vädret ja, vi tänker oss självklart att Polens kust, som helt består av sandstrand, kommer att vara dränkt i sol hela den veckan vi är där. Det kan ju dock vara så att det blåser utav bara helvete och är svinkallt i vattnet. Eventuellt kommer min make att göra en repris från en kultur- och badsemester i Litauen för många år sedan, och tjafsa med en badvakt om att han visst kan bada trots röd flagg.

Vi kommer kanske inte att få tur med vädret, men det som är bra med barn som räknar länder är att vi i alla fall kommer att pricka av Polen. Tyskland har alla varit i förut. Vi vuxna får nöja oss med att pricka av platser, men det räcker bra för oss.

Bibliotekarien

Dela med andra
redaktionen
redaktionen