Rör inte vår assistans – och ge kärleken en chans

För William Hedendahl har oron för neddragen eller förlorad assistans fått stora konsekvenser. Han och flickvännen Olivia vill flytta ihop, men rädslan över att få den personliga assistansen omprövad gör att de avstår.
LSS är också skälet till att han engagerat sig politiskt.

En trevlig kille, snart 24 år, bor i Malmö och så klart liberal – så beskriver William Hedendahl sig själv. Han sitter i styrelsen för Funktionella liberaler och är engagerad i Liberalerna Malmö och i HBT-liberaler Syd.

– Jag fajtas för LSS och lever med funktionsnedsättning.

Han sitter i rullstol och har haft daglig assistans sedan han var åtta år gammal. 

– Och det vill jag ha i framtiden också. Du blir en del av samhället genom ett stöd i vardagen.

LSS var den viktigaste orsaken till att William Hedendahl började engagera sig politiskt. 

– När jag gick in i fajten visste jag inte riktigt vad som skulle hända, och det gick väldigt fort, berättar han.

Under öppen utfrågning om personlig assistans 2018 fick han frågan om han ville representera det kooperativ han själv fick assistans från. Efter mötet presenterade hans mor, som också är aktiv i L, honom för Bengt Eliasson, Liberalernas talesperson för funktionsfrågor och LSS.

– Jag berättat att jag hade funderat länge på vilket parti jag skulle välja och då säger han ”Välkommen ombord William, vi kommer säkert jobba tillsammans.” Jag blev liberal efter det, värvad av Bengt Eliasson.

För runt åtta månader sedan besökte han Liberalernas riksdagskansli och träffade då både Bengt Eliasson och partiledaren Nyamko Sabuni. Förväntningarna efter mötet var höga, han hoppades på snabba effekter. Så blev det inte riktigt.

– Det har gått ganska långsamt – kan man säga som en snigel, typ? beskriver han.

William anser att LSS är en av de viktigaste frågorna som Liberalerna drivit, men att arbetet med att återställa, och modernisera, LSS går alldeles för långsamt. 

För en tid sedan skrev han också ett öppet brev till Liberalernas partistyrelse, på Facebook. Inlägget fick mycket respons.

– Jag tycker inte de driver frågorna tillräckligt hårt, men jag kan försvara dem lite och säga att de försöker men det blir ingen effekt, säger han och är rädd att Liberalerna ska tappa LSS-frågan.

– Detta är vår fråga. Att KD driver den är bra, men Liberalerna får inte får förlora den, säger William Hedendahl. Han är rädd att partiet på grund av LSS förlorar anhängare, som tycker att de missköter frågan. 

För William Hedendahl får oron för neddragen eller förlorad assistans stora konsekvenser i vardagen. Hans flickvän Olivia bor i Tranås. De träffades för fem år sedan då de gick på gymnasiet tillsammans.

– Vi vill flytta ihop, men det går inte på grund av att då måste vår assistans omprövas – och det är fruktansvärt. Om du sitter i rullstol och vill bli sambo, måste du pröva om din assistans. Om du vill flytta till lägenhet, måste du pröva om din assistans. Om du vill studera, måste du pröva om din assistans, säger han. 

Och som situationen är nu, vågar de inte riskera de konsekvenser som ändrade livsvillkor kan betyda för den personliga assistansen.

– Vi funktionshindrade är som ett minus i budgeten, vi borde vara en jämn summa i budgeten tillsammans med det andra. Den här grejen med Olivia och mig har blivit en del av mitt engagemang.

Han beskriver processen som en fotbollsmatch, där regeringen är domaren som försöker hålla ordningen. Försäkringskassan är på den ena sidan, assistansen på den andra, och frågar sig varför de inte kan vara på samma lag och arbeta mot samma mål.

Vad hoppas du på för framtiden?

– Jag vill bli sambo, jag vill jobba med kultur, kanske ha barn, sedan vill jag jobba för allas likas värde och mänskliga rättigheter och att alla ska få vara den de är, utan det blir problem med LSS.

William Hedendahl jobbar deltid som föreläsare och ambassadör för Furuboda folkhögskola i Yngsjö i Skåne (även om coronapandemin påverkat det arbetet).

– Jag har åkt runt och föreläst om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Jag vill sprida kunskapen om hur det är att leva med funktionsnedsättning, både utanför och inom politiken.

Vill du fortsätta arbeta politiskt även framöver?

– Ja, det vill jag. 

Ambitionen är att försöka bli Liberalernas David Lega (KD).

Men först och främst hoppas han på en framtid där han och Olivia vågar flytta ihop.

– Vi får hoppas att LSS-vindarna vänder.

William Hedendahl avslutar med en uppmaning:

– Angående mig och Olivia brukar jag säga – rör inte vår assistans, visa acceptans och ge kärleken en chans.

Fia Björklund

Dela med andra
redaktionen
redaktionen