Ryssland lockar deltagare till World Friendship Games

Expressen har idag rapporterat om att Rysslands skickar ut inbjudningar till olika förbund om att delta i deras World Friendship Games. Svenska friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers har fått en inbjudan och NU har pratat med honom.

Ryssland är inte välkommen att delta som nation i OS i Paris i sommar men deras atleter är kan kvalificera sig i individuella idrotter så länge de inte aktivt stött kriget i Ukraina. Ryssland har nu tagit ett eget initiativ, World Friendship Games, som de bjuder in deltagare till.

Till skillnad från OS så erbjuder World Friendship Games prispengar till den som vinner och deltagande är helt kostnadsfritt för den som vill åka. Resa, hotell och mat betalas för alla deltagare. Mästerskapet kommer att äga rum i september, en månad efter OS, i Jekaterinburg.

En som fått en inbjudan är friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers.Porträttbild på Johan Storåkers

– Rysslands invasion och krigsföring mot det självständiga Ukraina är totalt oacceptabelt och vi ska inte ge Putin och hans kollegor möjlighet att använda idrotten i sin propaganda. Svenska Friidrottsförbundet tackar mycket tydligt nej till inbjudan, säger han till NU.

– Namnet World Friendship Games är vidare enormt provocerande med tanke på Rysslands agerande gentemot det fria Ukraina.

Det är inte bara Sverige som fått inbjudningar. Ryssland är ute och bjuder in brett. I det svenska friidrottsförbundet väntar sanktioner för den som tackar ja.

– Vi har i Svenska Friidrottsförbundets styrelse redan beslutat om att de aktiva som deltager i tävlingarna inte kommer att vara uttagningsbara till landslaget, men vi är beredda framåt att se över ytterligare sanktioner.

Inbjudan kom nyligen så det finns fortfarande möjlighet att diskutera eventuella sanktioner ytterligare. Johan Storåkers tror dock inte att någon svensk kommer att nappa.

– Det är tveksamt om någon från Sverige kommer att delta, men jag tror att det finns länder inom den internationella friidrotten som lockas av de stora pengarna i stöd.

Johan Storåkers har haft kontakt med Riksidrottsförbundet och Internationella Friidrottsförbundet (World Athletics), men kommer framöver att kontakta andra friidrottsförbund, särskilt de nordiska.

– Jag tror inte att något av de nordiska landslagen kommer att delta i World Friendship Games, avslutar Johan Storåkers.

Hanna Lager

Dela med andra
redaktionen
redaktionen