”Sagan om Hat och Hot” lästes i riksdagen

Anna Starbrink, riksdagsledamot för Liberalerna, var i början av veckan med och arrangerade ett seminarium på temat sagostund och hat och hot mot dragartister.

Seminariet ordnades tillsammans med riksdagens hbtqi-nätverk och Civil Rights Defenders, Bland Drakar och Dragqueens och Jan Jönsson (L), borgarråd i Stockholm.

I sociala medier beskriver Anna Starbrink hat och hot mot dragartister som läser sagor är ett uttryck för hoten mot hbtqi-personer och ett led i försöken att tysta kulturens fria uttryck.

– Hat och hot mot hbtq-personer, eskalerar och att den fria kulturen angrips. Detta är viktiga demokratifrågor som vi behöver ta på största allvar. Därför var det viktigt för mig att hålla det här seminariet som en manifestation för frihet i just riksdagen, säger hon till tidningen NU.

Anna Starbrink, riksdagsledamot, och Jan Jönsson, borgarråd i Stockholm – i bakgrunden Inga Tvivel och Petter Wallenberg från teatersällskapet Bland Drakar och Dragqueens.

Under dagen läste dragshowartisten Inga Tvivel och Petter Wallenberg, författare och regissör, från teatersällskapet Bland Drakar och Dragqueens den specialskrivna ”Sagan om Hat och Hot” och berättade om sina personliga erfarenheter av just hot och hat.

Anna Starbrink understryker att kulturutövare och bibliotekarier måste kunna känna sig trygga i sin yrkesutövning.

– Och det är uppenbart att angreppen mot dragartister är angrepp på hbtqi-personer. Det är vårt gemensamma ansvar att ta kampen för kulturens frihet och för människors rätt att vara sig själva utan att utsättas för hat och hot.

Två viktiga slutsatser från dagen är att problemet är mycket stort och allvarligt och därför måste hanteras med kraft.

– Den andra viktiga slutsatsen är att det finns ett stort engagemang och de goda krafterna blir starka när vi samlas.

Seminariet hölls i riksdagens andrakammarsal. Foto: Lowe Lilliehorn

Anna Starbrink la även upp en rapport från seminariet i sociala medier, där vissa reagerade starkt. Är du förvånad över de starka känslorna den här frågan väcker?
– Nej, jag är inte förvånad, men jag är bedrövad över att utvecklingen har gått så långt. Det har blivit vanligt att ifrågasätta den fria kulturen och angripa kulturutövare, men också politiker som vill hävda kulturens frihet och människors rätt att vara sig själva. Det är minst sagt tröttsamt att behöva läsa och bemöta eller rensa bort en massa fördomsfulla och nedsättande kommentarer, säger hon till NU.

Vad kan politiker och särskilt Liberalerna göra för att främja ett tolerant klimat kring den här och andra frågor som rör hbtqi?
– Jag tror att det är viktigt att vi lyfter de här frågorna argumenterar och visar tydligt att vi står för en frihetlig liberal hållning till människors olika sätt att vara och leva och sen, liberaler, får vi inte tystna. Det är vårt ansvar att ta debatten.

Fia Björklund

Dela med andra
redaktionen
redaktionen