Släng inte ut barnet av bara farten

Egentligen har jag aldrig förstått uttrycket ”släng inte ut barnet med badvattnet”. Vi som är uppvuxna med badkar med små trånga avlopp kan inte begripa hur ett barn skulle kunna rinna ut där. Jag antar att det härstammar från tiden när man satt i stora rymliga badkar av trä som man tömde med hinkar. Då kanske det fanns risk att man råkade kasta med något stackars barn när man tömde karet med hinkarna. Hur som helst.

Nu efter riksmötet är alla folkpartister uppfyllda av ambitionerna att partiet ska gå tillbaka till rötterna och visa sitt rätta jag. Inte något slätstruket parti utan egen profil i en alliansregering, utan ett brett parti med egen prioritering av vilka frågor som man driver och vad man tycker. Gott så långt. Fast jag vill ändå uppmana er att inte slänga ut något barn av bara farten.

Vill bara påminna om att Folkpartiet faktiskt medverkade till, och till och med var pådrivande i, en del reformer som genomfördes av Alliansen. Saker som var riktigt bra. I dagarna ska remissvaren vara inne på en promemoria från regeringen som handlar om att montera ned rut- och rot-systemet. Ett mycket dåligt förslag.

Rot och rut kom att bli begripligt både för medborgare och företag. Ett system som har förenklat vardagen för många. Vi har enkelt kunnat köpa tjänster och samtidigt betalat vitt. Men framför allt ett system som har lett till att en väldig massa av dem som har haft svårt att etablera sig på den vanliga arbetsmarknaden har fått ett jobb, betalat skatt och fått inbetalningar till pensionssystemet.

Det är så korkat att montera ned det. Bara tre (!) procent av dem som köpt rut-tjänster har handlat för mer än 25 000 kronor per år. Alltså, ingen besparing alls att sänka taket. Det är bara Jonas Sjöstedt som är glad när han får stå i tv-studion och antyda att de flesta rut-köparna har vältrat sig i lyx medan någon annan stackare har fått rengöra deras swimmingpooler på skattebetalarnas bekostnad.

De olika taken för rut och rot, som regeringen vill införa, innebär att systemet blir både krångligare att förstå och dyrare att tillämpa. En lägre subventionsgrad av rot-tjänster leder till att kalkylen blir sämre för rot-köparna och därmed blir frestelsen att köpa svart betydligt större. De som får betala priset är alla de som inte får en vettig anständig lön och en vettig pension.

Det står väl inte på förrän regeringen med hejarklacken Vänsterpartiet kommer på att det är förfärligt dåligt och kanske till och med farligt att vi har fått fler apotek. För att inte tala om vilket hot mot folkhälsan det är att man kan köpa allergitabletter, hostmedicin och huvudvärkspulver i snabbköpet. Se där, ännu ett ord som är obegripligt för en ung generation. Handla långsamt över disk var det länge sedan någon gjorde.

Helena Dyrssen
Före detta statssekreterare för Folkpartiets samordningskansli i Rosenbad.

Dela med andra
Tobias Setterborg
Tobias Setterborg