SV:s lättläst-pris går 2024 till Lisa Förare

I helgen delades Studieförbundet Vuxenskolans Lättläst-pris ut och det gick till författaren och matskribenten Lisa Förare för hennes lättlästa bok ”Strandflickan” (LL-förlaget). NU har pratat med henne om utmaningen att skriva på lättläst.

Studieförbundet Vuxenskolans Lättläst-pris delas ut varje år och i år skedde det på ett lättlästevent på Kista bibliotek den 23 november. Priset, som är på 50 000 kronor, gick till Lisa Förare och hennes bok ”Strandflickan”. Det motiverades bland annat med: ”Lisa Förare låter oss i boken Strandflickan följa med Lotta in i sorgens rike. Allt börjar i svartvitt, men sedan kommer färgerna tillbaka. Det är en bok som rör och berör, när vi lever oss in i mammans känslor. Sorgen, glädjen, ilskan. Det är en utmaning att skriva fantasy och mystik med ett lättläst språk, och detta ror författaren iland på ett moget avvägt sätt.

Vad betyder det här priset för dig?
– Det är otroligt roligt att berättelsen får mer spridning eftersom den betyder mycket för mig. Och lite otippat eftersom jag skriver invecklat i vanliga fall. Dessutom får jag råd att lägga lite extra tid på skrivande, säger Lisa Förare till NU.

För SV är priset viktigt för att litteratur tillgängliggörs för fler.

– Funktionsrätt är ett av våra fyra profilområden, så för oss är det självklart att även denna målgrupp ska inkluderas och ha rätt till att läsa en bra bok. Kan vi genom det här priset öka tillgången och statusen på lättläst litteratur, och samtidigt upprätthålla en hög kvalitet, betyder det mycket för både oss och hela samhället, säger SV:s förbundschef Linus Olofsson i ett pressmeddelande.

Lisa Förare tycker också att det är viktigt att sprida litteratur till fler.

– Människan är ett djur som älskar historier, det är ett grundläggande behov att få ta del av sagor som får livet att skimra. Läsning är speciellt eftersom läsaren blir medskapare på ett annat sätt än när man till exempel ser på en film och får mer serverat. Vi har rätt till ett språk och lättlästa böcker har även stor betydelse för dem som håller på att ta sig in i ett språk eller är på väg att förlora det, säger hon.

SV skriver om Lättläst-priset att lättläst litteratur är mer än bara korta meningar och enklare ord och att det handlar om att skapa berättelser som är tillgängliga och engagerande för läsare med olika behov. Det behöver med andra ord inte vara lätt att skriva på lättläst.

– För mig är det en utmaning att skriva på lättläst. Jag borde snarare få ett svårläst-pris eftersom jag kan göra till och med ett recept på äggröra invecklat och långt. Det finns en uppsättning riktlinjer att förhålla sig till. Det gör att man får arbeta med språket på ett annat sätt. Rytm blir viktigare och att välja ut exakt vilka detaljer som behövs för att ge närvaro. Men allra viktigast är att ha en stark historia eftersom man inte kan gömma sig bakom en massa ord, säger Lisa Förare.

”Strandflickan” är Lisa Förares andra roman på LL-förlaget. Den första heter ”Under fullmånen”. Hon har även gett ut en bok som inte är på lättläst, ”Varken” (LB förlag). Har du något nytt skrivprojekt på gång just nu?
– Jag skriver en uppföljare på ”Varken”. Dessutom har jag några uppslag på lättlästa böcker som jag ska utveckla. Alla böcker utspelar sig i samma universum.

Hanna Lager

Dela med andra
redaktionen
redaktionen