Traineejobben som försvann

Av Socialdemokraternas traineejobb, som skulle lösa ungdomsarbetslösheten, bidde det bara en tumme. Eller rättare sagt bara ETT jobb.

”Det är tid att ta tillvara den kraft, kompetens och kreativitet som landets unga bär på. Inom 90 dagar ska arbetslösa ungdomar erbjudas ett jobb, en praktikplats, ett traineejobb eller en utbildning” lovade statsminister Stefan Löfven när han tillträdde förra hösten.

”Traineejobben är viktiga för att motverka ungdomsarbetslösheten. De kommer även kunna bidra till en ordnad kompetensförsörjning inom sektorer där allt fler går i pension.” Det sade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i samband med att regeringens vårproposition presenterades.

Totalt utlovade Socialdemokraterna i valrörelsen i fjol 32 000 traineejobb. I vårpropositionen hade den siffran sjunkit radikalt. Då utlovades 590 traineejobb i år, 7 000 nästa år och 10 700 året därpå. Sedan har de siffrorna allteftersom sjunkit och sjunkit. I juli meddelade arbetsförmedlingen att årets 590 jobb nu bara skulle bli 400 och i oktober hade den siffran minskat till 100 jobb.

Nu visar det sig alltså att man inte ens kommer upp i de 100 traineejobb som utlovades bara för en månad sedan. Hittills har bara ett enda traineejobb registrerats hos Arbetsförmedlingen enligt en granskning som SVT har gjort. Det verkar osannolikt att man på den en och en halv månad som återstår till årsskiftet skulle hitta 99 jobb till. Och även om man gjorde det skulle man fortfarande vara långt från den 590 som först utlovades.

Regeringen var snabb med att avskaffa de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga. Kanske skulle man ha väntat ett tag med detta, i varje fall tills man visste att de egna åtgärderna fungerade. Det är så väldigt lätt att tala om vad som är dåligt, men inte lika lätt att få fram något som är bättre.

Detsamma gäller rot- och rutjobben. Här sänkte man taken för ersättning snabbt som ögat ivrigt påhejad av Vänsterpartiet. Och läxrut, som var en ingång för många unga till det första jobbet, försvann också i samma andetag.

På något sätt verkar det som om ekvationen inte går ihop. Och allt svårare kommer det att bli ju fler nyanlända som också ska ut på arbetsmarknaden.

I den migrations- och integrationspolitiska överenskommelsen nyligen gick S och MP med på en utvidgning av ruttjänsterna. Folkpartiet fick igenom att det framöver också ska gälla flyttjänster, och även trädgårdsarbete och it-tjänster kommer att omfattas framöver. Över en natt blev ruttjänster något positivt.

Det verkar som om regeringen nu börjar inse att det här med att fixa arbetslösheten inte är så enkelt som man först trodde. Och målet om att ha EU:s
lägsta arbetslöshet år 2020 försvinner allt mer i fjärran.

Dela med andra
Tobias Setterborg
Tobias Setterborg