Hanna Lager driver bokbloggen ”Feministbiblioteket” och kommer varje månad att rekommendera böcker från något tema, för NU:s läsare.
Nu är det nytt år och dessutom valår. Därför tyckte jag att politiker kunde vara ett passande tema för den första tipstrion från Feministbiblioteket. Böckerna är skrivna av tre politiker som inte har samma förutsättningar som vi här i Sverige, men som brinner minst lika mycket för ett bättre samhälle.
Yoani Sánchez är född och uppvuxen på Kuba och hon har bestämt att leva ett så fritt liv som möjligt där. Det är hennes form av aktivism, som självklart inte ses med blida ögon på från regimen. Hon skriver om sin vardag i Havana Real.
Boken har några år på nacken, den kom 2011, men är ändå läsvärd. Den finns tyvärr inte på svenska, men går att beställa hyfsat billigt på Adlibris. Det som är så speciellt med den här är att vi får ett inifrånperspektiv på hur vardagen på Kuba ser ut för någon som vill kunna välja sin egna ledare. Det handlar om livet för en demokratiaktivist, men också om vardagen för vem som helst. Det är hissar som inte fungerar och brist på basvaror som bindor och vettiga kläder. Vänster glorifierar fortfarande Kuba och andra socialistiska diktaturer och den här ger läsare en annan bild. Sanchez har inte legat på latsidan. Läs boken och uppdatera dig sedan på nya hemsidor och annat som Sanchez gjort sedan den skrevs.
Leymah Gbowee från Liberia fick Nobels fredspris 2011 för sitt arbete för kvinnors rättigheter. I livet valde hon fel man och fick fyra barn med honom. Han våldtog henne och slog henne. När hon tagit sig ur äktenskapet bestämde hon sig för att viga sitt liv åt sitt land. Hennes kamp för demokrati och framförallt för kvinnors rättigheter har haft ett stort privat pris. Hon försummad barnen och hon levde länge med för stor alkoholkonsumtion. Biografin, Tillsammans är vi starka (Forum förslag), är inte en skönmålning av hennes liv och gärningar, utan hon berättar om det som gjort henne till en Nobels fredspristagare med alla dess baksidor.
Aslı Erdogan kommer från Turkiet och är demokratiaktivist som nyligen har suttit fängslad för sin kamp. Hennes bok Inte ens tystnaden är längre vår egen kom på svenska 2017 på Rámus förlag (och turkiska året innan). Erdogan är författare och har skrivit flera skönlitterära verk.
I den här boken skriver hon om politik och att hon känner att hon måste protestera mot regimen för att inte bli en del av den. Hon skriver på ett poetiskt språk och det är nästan som en film när hon berättar om hur många fängslas i Turkiet till synes utan grund, hur det att bo i ett land där polisbrutalitet har blivit en vardag och om situationen i Kurdistan som är fruktansvärd.
Det fantastiska språket i boken gör att du rycks med i handlingen och nästan tror att det är ett skönlitterärt verk. Tyvärr är det fakta och tyvärr är det aktuellt idag.