Alla förhoppningar om vändningar i sista minuten och hållna tummar, ser Donald Trump och det republikanska partiet att avgå som segrare i det amerikanska valet. NU bad några liberalpartister att kommentera valutgången.
Johan Pehrson, partiledare L och utbildningsminister
– De amerikanska väljarna har sagt sitt. Sveriges samarbete med USA ska fortsatt vara starkt, precis som under den tidigare Trumpadministrationen.
– Med det sagt behövs ett fördjupat Europasamarbete nu mer än någonsin. Här behöver Sverige ta en ledande roll för att säkra europeisk säkerhet och en stark tillväxtpolitik.
Joar Forssell, riksdagsledamot L
– Det finns en fråga som överskuggar alla andra, att Ukraina måste vinna och Ryssland förlora kriget. Vi befinner oss i ett andra kallt krig där Ryssland, Kina och Iran bedriver ett gemensamt angrepp på den liberala demokratiska världsordningen.
– Det tar sig varma uttryck på olika krigsskådeplatser som Ukraina, Israel och potentiellt Taiwan men det är i grunden samma krig. Ett USA där republikaner som Marco Rubio får större inflytande kan potentiellt innebära en mer realistisk syn på hotet från Kina. Men gör Trump det han sagt, drar tillbaka stödet till Ukraina, riskerar vi ett ännu mer expansionistiskt och aggressivt Ryssland.
– USAs politiska system fungerar inte som vårt, till exempel har ledamöterna i senaten och kongressen större frihet än riksdagsledamöter. Trots republikanska majoriteter kommer Trump få kompromissa. För svensk del innebär Trumpsegern att vi behöver stärka samarbetet i EU, öka stödet till Ukraina och vara beredda att bidra också till säkerheten i taiwansundet för säkra banden med USA.
Lina Nordquist, gruppledare L
– Jag tror att många amerikanska väljare behövde sätta sin plånbok och vardagsekonomi framför identitetsfrågor.
– För Sveriges och Europas del ska vi fortsätta ha ett gott samarbete med USA, men det är samtidigt dags att stå på egna ben. EU-samarbetet blir nu ännu viktigare.
Karin Karlsbro, europaparlamentariker L
– De amerikanska väljarna har valt Donald J. Trump till president. I det nya politiska landskap som väntar kommer samarbetet inom EU att spela en ännu viktigare roll. För Ukrainas framtid och Europas fred, frihet och säkerhet är ett starkt Europasamarbete helt avgörande.
– Idag behöver vi i Europa ta ett djupt andetag och hålla huvudet kallt för att säkerställa det fortsatta samarbetet med USA för att säkra stödet till Ukraina och stoppa Putins krig. Imorgon samlar jag handelsutskottets Ukrainagrupp för att diskutera det fortsatta ekonomiska stödet till Ukraina och på måndag möts utskottets USA-grupp för att diskutera utkomsten av valet.
– Europa har ett ansvar för att hålla fast vid och stärka alla goda relationer med USA som är och förblir vår viktigaste partner. Förra veckan fattade EU tillsammans med USA och våra allierade det historiska beslutet att stödja Ukraina med ytterligare 50 miljarder dollar där vi tar avkastningen av de frysta ryska tillgångarna i anspråk.
– EU behöver nu mer än någonsin kliva fram och garantera ett fortsatt starkt stöd för att säkra Ukrainas och Europas fred och frihet.
Cecilia Elving, ordförande Liberala kvinnor
– ”Its the economy stupid!” Inflationen har slagit skoningslöst i USA och ekonomin var valets viktigaste fråga. Trumps kampanj lyfte väljarnas viktigaste frågor – såsom ekonomi, kriminalitet och migrationen – på ett mycket tydligare sätt än Harris och demokraterna. Det finns självklart många andra förklaringar till Trumps valseger också, där Bidens allt för sena avhopp är ett och sexism ett annat. Men plånboksfrågorna avgjorde detta val. Rekordmånga amerikaner har så dålig ekonomi att de går hungriga.
– För aborträtten är Trumps presidentskap ett hot, i USA men också globalt. Vi ska komma ihåg att Trump inledde sitt förra presidentskap med ett återinförande och utvidgande av “the global gag rule” vilket stoppade amerikanskt bistånd till organisationer som inte tar avstånd från abort, även om de arbetar med frågan med andra medel. Två gånger utökades policyn och blev ännu mer drakonisk. Det är dock glädjande att se det starka stöd för aborträtten som visades där frågan behandlades i valet.
Oskar Örn, statsvetare och medlem L
– Trump vann en klar seger i presidentvalet, med den största marginal en republikansk kandidat haft sedan Ronald Reagan 1984.
– Liksom Adlai Stevenson 1952 och Hubert Humphrey 1968 förlorade demokraten Harris med en impopulär demokrat sittandes i Vita huset. De amerikanska väljarna uppfattade att Biden/Harris-administrationen bidragit till de senaste årens höga inflation, och frågan om den amerikanska ekonomin blev ett stort sänke för partiet.
– Det är svårt att se att någon demokrat kunnat vinna mot Trump i år, men många kommentatorer kommer att peka på Harriskampanjens oförmåga att frigöra sig från oket av Bidens politik.
Oskar Örn har följt valet på nära håll i Milwaukee, Wisconsin och på valnatten närvarade han på Demokraternas valvaka i Boston, Massachusetts.
Ulf Schyldt
Artikeln uppdateras löpande