Varma veckan är över – nu blir det svensk sommar

Det är såklart fånigt att skälla på vädret och särskilt fånigt att skälla på vädret när det är bra. Det är bara det att min spaning är att vädret alltid är som bäst när jag är som mest stressad. I stora delar av Sverige har det den här veckan varit kanonväder. Om man med kanon menar varmt och sol och det menar jag. Jag älskar värme och jag älskar framför allt bad.

Veckan efter midsommar har jag sällan gått på semester. Det är då det sista ska jobbas undan före semestern. Det är också den veckan som verkar vara den som vädret har bestämt sig för att vara som bäst. För fyra år sedan satt jag instängd i en andrahandslägenhet i väntan på att flytta ut till landet just den veckan. Samma dag som vi flyttade ut till landet blev vädret mulet och svalare och så förblev det resten av sommaren.

En viss bitterhet infann sig absolut efter att hållit på att förgås i värmen en hel vecka för att sedan sitta inblåst på landet en hel sommar. Tyvärr har det fortsatt på samma sätt år efter år. Förra året bestämde vi oss för att jobba från landet den varma veckan och det var skönt på många sätt, men bitterheten infann sig ändå när både luft- och badtemperatur sjönk för varje vecka som gick när vi väl hade semester.

Inför veckan som nu gått tänkte jag att det kan ju inte upprepa sig ytterligare ett år, men tji fick jag! Den här veckan har jag genomfört två fysiska intervjuer, en i stan och en i skärgården, och eftersom stora barnet varit på läger och pappan jobbat, har det varit jag och lilla barnet som flängt runt på kollektivtrafik utan AC och fått småspringa till hållplatser när bussar kommit för sent eller där vi varit sena. Allt i en extrem hetta.

Efter intervjun på en skärgårdsö igår badade både jag och dottern för att kyla ner oss inför pendeltåget hem. Väl svettandes på tåget tog jag återigen fram SMHI-appen för att se om vädret verkligen inte skulle bli lika bra nästa vecka då det är dags att jobba från landet. Men nej, nästa vecka ska det regna och vara betydligt mer passande väder för att flänga runt i kollektivtrafik i Stockholms innerstad.

Jag vet att du som läser detta och hatar värme kommer att skälla på mig och prata om växter och grundvatten och allt vad det är som behöver vatten, men nu pratar jag faktiskt inte om vad som är bäst för jorden, utan vad som är bäst för mig.

Bibliotekarien

Dela med andra
redaktionen
redaktionen