”Vi demonstrerade på hustaken i Iran”

Det var på hustaken i Teheran som Romina Pourmokhtari fick sitt politiska uppvaknande. Nio år senare är hon nyvald ordförande för Liberala ungdomsförbundet.

– Jag har alltid haft svårt för auktoriteter. När jag var liten vägrade jag lyssna på fröken, sprang iväg, jag vägrade låta någon styra mig, säger Romina Pourmokhtari när hon sitter ner för en intervju med NU strax efter att LUF-kongressen utsett henne till förbundets 35:e förbundsordförande. 

Medlem i LUF blev hon efter att ha värvats till förbundet av den som skulle bli hennes företrädare på posten som ordförande, Joar Forssell, i samband med att han kampanjade på hennes gymnasieskola i Stockholm. Intresset för politiken har hon dock med sig sedan tidigare. Pappan kom till Sverige som politisk flykting, och debatterna gick höga i hemmet.

– Han har alltid orkat sitta och diskutera med mig hela dagarna. Hela min uppväxt präglades av debatterna med min pappa som jag nästan aldrig håller med men tycker väldigt mycket om, säger hon.

– Förmågan att argumentera var egentligen viktigare än åsikterna – vi håller som sagt sällan med varandra – men det har varit viktigt för oss att debattera.

– Platon hade gillat vår familj!

Som många andra liberaler började Romina Pourmokhtaris politiska resa inte i liberalismen.

– När jag började intressera mig för politik så trodde jag först att jag var vänster för det kändes så meningslöst med en ideologi där man föds, går i skola, arbetar och sen dör.

– Sen blev jag lite äldre, läste på och insåg att det är i liberalismen man hittar nyckeln till frihet, som ger en möjlighet att styra sitt liv. Därtill kom det feministiska uppvaknandet som bara bekräftade att liberalismen och kapitalismen är rätt verktyg för såväl individens frihet från staten och förtryck som kvinnans frihet från patriarkatet.

Det var dock på en resa i föräldrarnas hemland som den politiska glöden verkligen tändes.

– Mitt första riktigt starka politiska minne var när jag var i Iran med min familj under sommaren 2010, i samband med den gröna vågen (politiska protester efter valet av Ahmadinejad, reds anm). 

– Demonstrationerna blev så kraftfulla att de bemöttes med våld av polisen som sköt demonstranter på öppen gata. En video som fick stor spridning var skjutning av demonstranten Neda Agha-Soltan som avrättades av polis på gatan. Den fick mig att känna att jag behövde delta. På grund av våldet som polisen utsatte demonstranter för flyttade våra demonstrationer till hustaken. 

– Jag var 13 år gammal och stod där på hustaken i Teheran genom nätterna och demonstrerade med de andra. Det var verkligen mitt politiska uppvaknande, när jag insåg att det här handlar om folk som dör för rätten att rösta, för demokratin.

Romina Pourmokhtari ska nu staka ut en väg framåt för LUF. En viktig profilfråga är feminismen.

– Det är en fråga där vi ser att andra förbund, i synnerhet KDU, försöker ta över rollen som ”de borgerliga feministerna” med en verkningslös eller i värsta fall kvinnofientlig politik. Det skulle vara ett bakslag om de tog över rollen som det icke-socialistiska feministiska alternativet.

– Jag vill också att vi blir bättre på att profilera oss i klimatfrågorna, och även lyfta fram att det inte bara handlar om skatter och regleringar utan att klimatfrågorna även är en säkerhetspolitisk fråga, vilket vi vill att partiet också ska fånga upp.

– I övrigt handlar det mycket om att behålla de profiler vi har och jobba med dem. Vi ska försvara vår roll som det flitigaste utbildningspolitiska ungdomsförbundet och det är en fråga som ligger mig nära om hjärtat – jag har varit förbundets utbildningspolitiska talesperson under hela min tid i styrelsen.

– Vi måste också visa framfötterna i integrationsfrågorna och vara det liberala alternativet i de frågorna.

Vilka frågor tänker ni driva inför partiets landsmöte i höst?
– Tre frågor som vi redan gjort utspel kring är fixrum för narkotikamissbrukare, boxmodell för beskattning av kapitalinkomster och arbetstillstånd för nyanlända, och det kommer fler utspel inför landsmötet framöver.

– Det kommer bli mycket progressiv politik som syftar till att föra partiet bort från den sits de nu befinner sig i där de ofta ifrågasätts om de är ”riktiga” liberaler. Vi vill att L ska bli riktiga liberaler.

Hur menar du?
– Det finns så många som identifierar sig som liberaler men som inte känner sig hemma i Liberalernas politik. Vi måste föra partiet åt det hållet, det skulle stärka partiet i opinionssiffrorna. 

Liberalernas opinionsläge är skralt, och Romina Pourmokhtari tror att otydlighet och fokus på att hålla alla inom partiet nöjda är en viktig bidragande orsak.

– Det är för många interna kompromisser. Kompromisser är ofta bra och nödvändiga, men om man kompromissar för mycket för att ligga alla till lags så blir det en otydlig röra som många LUF:are ofta inte förstår trots att vi oftast är väldigt pålästa och intresserade. Om LUF:are inte hänger med, hur förvirrade blir då inte väljarna? 

– Man måste våga skrämma iväg vissa väljare för att vinna andra, och det är något vi måste förstå. Det handlar om överlevnadsinstinkt – alla ska inte gilla Liberalernas politik, men tillräckligt många ska gilla den så pass mycket att de faktiskt går och röstar på oss.

Vad är det bästa med Liberalernas politik?
– Det bästa är att vi oftast har evidens som grund för våra resonemang och att vi inte bara är tyckare.

Var Januariavtalet rätt beslut?
– Ja. Vi kan inte med våra väljares mandat motivera att Sverigedemokraterna får igenom sin politik.

Hur ser relationen mellan LUF och Liberalerna ut idag, och hur ska den utvecklas? 
– Den är bättre än på länge, mycket tack vare den genomtänkta strategi vi från LUF:s sida har haft för att arbeta närmare partiet.

– Samtidigt så finns det problem i relationen. Jag tycker att vi borde få mer valuta för pengarna – vi är många LUF:are som är ute och kampanjar hårt i valrörelserna och har förtroendeuppdrag inom L, vi är fullvärdiga medlemmar i partiet. Vi borde i större utsträckning få vara med och staka ut den politiska riktningen. Många inom partiet tar mindre hänsyn till vad LUF:are tänker, tycker och säger bara för att vi är LUF:are.

– Vi kommer vara mer högljudda och kräva det utrymme vi förtjänar.

Har du något medskick till partisterna?
– Med samma entusiasm som man tar emot att en LUF:are kokar kaffe, öppnar valstugan eller sitter som mötessekreterare behöver man ha respekt för våra politiska åsikter. Vi är inte bara en grupp ungar som tycker radikala saker, vi har våra egna resonemang som är väl genomtänkta. Vi vill bli bemötta med en god inställning och inte en förminskande ton.

– Sen jag vill säga att många inom partiet är väldigt bra på det här också, och det finns så många inom både partiet och inom LUF som är glada över att vår relation är så pass bra och nära. 

– Vi vill verkligen värna vår relation till partiet, men vi kommer vilja få större gehör för vår politik. Nu är det dags för partiet att gå in i ett ordentligt förnyelsearbete och se över vilken roll Liberalerna ska spela i svensk politik, och då kommer inte LUF hålla tillbaka med det utrymme vi tycker att vi och våra åsikter förtjänar. Det hoppas jag att alla partister har respekt inför. 

Vilka är LUF:s största brister?
– Som organisationen har vi nog inte mått så här bra på länge. Joar Forssell och Elias Collin (förbundssekreterare under Forssell, reds anm) har gjort ett väldigt bra arbete för att ena förbundet, förankra beslut och förnya organisationen. Jag vill fortsätta på den vägen så att alla i förbundet är bekväma med hur beslut fattas och så vidare.

– Jag vill att vi ska jobba systematiskt utifrån strategier och mål, som Joar och Elias har gjort, och det tänker jag också göra.

Text & foto: Daniel Lucas

Korta frågor till Romina Pourmokkhtari
Förebilden
Amerikanska kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez (Demokraterna).

Jag håller inte med henne för fem öre om hennes åsikter, jag tycker faktiskt ofta att de är provocerande, men när man hör henne tala och ser hur hon verkligen inte backar en enda millimeter från sina värderingar tycker jag är enormt hedersvärt. Hon backar inte från vem hon är. Jag hade önskat att alla politiker vågade stå för vad man tycker och attrahera väljare utifrån det.

Boktipset
”Glaskupan” av Sylvia Plath.
De som läser tidningen NU kommer ju inte vilja höra Hayek, Mill eller Wollstonecraft. De har ju redan koll på klassikerna, så jag tänker att jag drar till med Plath och lite feministisk litteratur.

Hjärtefrågorna
Jag brinner för integrationsfrågorna. Det är vad som ligger närmast hjärtat för mig.

Bostaden
Jag bor andrahand i en lägenhet i Vasastan i Stockholm.

Politisk karriär 

2013: Blev medlem i LUF

2014: Invald i distriktsstyrelsen för LUF Storstockholm. Satt i styrelsen till 2016

2015: Kandiderade till distriktsordförande i Stockholm men förlorade mot Cecilia Johnsson

2016: Invald i förbundsstyrelsen

2018: Kandiderade till vice förbundsordförande i LUF mot Anders Rehnberg och vann

2019: Kandiderade till förbundsordförande och vann mot Simona Mohamsson med siffrorna 52-40

Dela med andra
redaktionen
redaktionen