Vive la France!

Äntligen händer det! En liberal som är för handel, för reformer, för Europa och som tar avstånd från populism och främlingsfientlighet, vinner presidentvalet i Frankrike! En man som håller alla sina tal till en fond av Europaflaggor, som öppet förkastar allt som Marine le Pen står för och som anser att migration är något positivt. En man som vill ta Frankrike ur den deprimerade dvala som landet har befunnit sig i och talar om självförtroende och framtidstro. Vem skulle kunna tro det?

Det är ingen överdrift att påstå att det gick en djup suck av lättnad över hela Europa och delar av omvärlden när röstsiffrorna 66,1 procent stod klara på söndagsnatten den 7 maj. Den försiktiga, men stadiga, trenden att populismen trycks tillbaka förstärktes – och inte i vilken land som helst, utan i Frankrike.

Emmanuel Macron, med ett alldeles nytt parti och med liten politisk erfarenhet, installerar sig nu i Elyséepalatset. Han har utsett en jämställd regering och förbereder sig för fullt för parlamentsvalen den 11 och 18 juni.

Han har samlat politiker från såväl höger, mitten och vänster, något som skapat förviring bland de etablerade partierna men som verkar uppskattas av fransmännen. Valet kan dock bli tufft och det blir ingen lätt resa. Man kan tänka sig både komplicerade koalitionsförhandlingar och så småningom protester och strejker när en del av reformerna som Frankrike så förtvivlat behöver, ska genomföras. Men ändå…

Macron åkte direkt till Berlin. Han är en stark Europavän och vill vitalisera EU – tillsammans med Tyskland. I juli blir det gemensamt tysk-franskt regeringssammanträde.
Efter Brexit och allt för mycket navelskådande behövs helt klart en nystart. Alla ekonomiska siffror pekar nu åt rätt håll och det är tillväxt i alla EU-länder i år.

Framtidsdebatten pågår runt om i Europa och trots terror, problem med Polen och Ungern samt fortsatt handlingsförlamning kring migrationskrisen så håller det på att vända.
Stämningen inom EU är avgjort bättre än i höstas. Utmaningar och yttre hot har alltid drivit på den europeiska integrationsprocessen och med Trump i Vita huset och ett försvagat amerikansk ledarskap har stödet för EU stigit i nästan alla EU-länder. Macron gör ingen hemlighet av att han vill reformera EU, en mer europeisk försvarpolitik, ett fördjupat samarbete mellan euroländerna och fler reformer. Räkna med flera radikala förslag. Då gäller det för Sverige att hänga med!

Dela med andra
redaktionen
redaktionen