Var det verkligen bättre förr?

På en klinik för äldre i Schweiz kan man resa tillbaka i tiden, till någon epok som faller en i smaken. Kliniken blir omåttligt populär, så populär att EU bestämmer sig för att hålla en folkomröstning i frågan om vilken epok som ska gälla i vilket land. Detta är handlingen i bulgariska Georgi Gospodinovs bok Tidstillflykt (Ersatz förlag 2024). Boken fick internationella Bookerpriset 2023.

Om vi alla drömmer oss bort till svunna tider och ska välja en tid som vi vill återuppleva, vilken tid blir det då? Och skulle vi alla kunna enas om vilket tid som egentligen var bäst? Temat är fantastiskt och det är lysande satir över vår samtid där många åberopar en tid som för länge sedan är förbi.

Berättelsen börjar med ett experiment på en klinik i Schweiz där de intagna erbjuds att resa tillbaka till en tid då de var lyckliga. Allt görs så verklighetstroget att även friska människor åker dit för att uppleva en annan tid. Man kan vandra mellan olika tidsepoker och det hela blir oerhört rörigt. Det går så långt att EU griper in för att slå fast vilken tid som är bäst. I varje land hålls en folkomröstning om vilken tid som ska gälla i just det landet.

Bokens huvudperson drömmer sig tillbaka till 1968. Han hoppas att hans hemland Bulgarien ska välja 1968, men så blir det inte. I stället väljer Bulgarien sjuttiotalet och människorna får återuppleva reseförbud, instängdhet och övervakning. I hela Östeuropa tjafsar folk om de ska välja nutid, eller om kommunisttiden faktiskt var bättre. I Västeuropa är man mer splittrad, eftersom dåliga tider inte varit lika framträdande som i öst. Där finns det dock främlingsfientliga strömningar, som till exempel i Österrike där vissa önskar sig tillbaka till Anschluss 1938.

Tidstillflykt är en spännande bok och satir över vår samtid och kontentan är att det verkligen inte var bättre förr. Inte ens människorna i Georgi Gospodinovs roman som hamnat i det årtionde de röstat på, är nöjda. De vill inte lägga bort internet, mobiler och ny teknik. Dessutom vill de som förlorade folkomröstningen inte acceptera den tid som vunnit. Allt blir kaos och alla är förlorare.

Det är både en lättläst bok och en bok som kräver sin läsare. Det är inte en bok du läser och småskrattar åt på en eftermiddag. Den är så pass allvarlig så det lilla skratt du får fram, direkt fastnar i halsen. Som Europavän bör du absolut läsa den. Georgi Gospodinov har djupa kunskaper om de olika länderna i Europa och mitt i allt det allvarliga så log jag ändå åt hans beskrivning av svenskarna, som inte kunde välja tidsepok för att alla var lika bra (det slutar med sjuttiotalet för vår del).

Hanna Lager

Dela med andra
redaktionen
redaktionen