Idag pratar Birgitta Ohlsson i Sommar i P1

Idag är det Brigitta Ohlssons tur att prata i Sommar i P1. Det sänds klockan 13 i P1 eller så kan man lyssna via webben.

Birgitta Ohlsson, före detta EU-minister och riksdagsledamot för Liberalerna, har drabbats av bröstcancer och akut leukemi och pratar om sjukdomen i sitt sommarprogram. Hon berättar om hur hon tagit emot beskedet och hur det är att leva med vetskapen om att kanske inte bli så gammal.

Programmet är oerhört mörkt och berör saker som de flesta av oss aldrig vill tänka på. Hur ska man förbereda barnen på att inte längre finnas? Hur tar man bäst vara på den kanske lilla tid som är kvar? Jag tänkte lyssna på programmet utan musik för att vara effektiv, men jag finner mig själv storgråtandes och hämtar mig under de korta musikpauserna.

Jag är vän med Birgitta, inte bara före detta partikollega, och det är smärtsamt bortom allt att lyssna på det som hon går igenom. Jag vet att det är många i min generation som har eller har haft en nära relation till Birgitta. Som LUF-ordförande släppte hon in alla i sitt hem och lät oss sova på hennes golv. Men man behöver inte vara hennes vän eller ens känna henne för att behöva en stor näsdukshög bredvid sig när man lyssnar.

Programmet handlar också om Birgitta Ohlssons karriär och alla de gånger det stormat kring henne. Det har inte heller varit hennes program om feministiska frågor inte berörts. Birgitta förespråkar inte bara att man har ett ekonomiskt “fuck off”-kapital, utan också ett “fuck off”-stöd i form av människor som backar dig. Utan ett sådant hade hon inte klarat sig igenom alla kriser, berättar hon.

Det blir också en rejäl känga till Liberalerna och den politik som nu förs. Hon pratar även om sitt arbete för demokrati i Washington DC. Programmet är inte genomsvart hela tiden, även om den politiska biten till en början också är mörk. Musiken är väl vald och illustrerar den känsla Brigitta Ohlsson vill förmedla.

Hanna Lager

Dela med andra
redaktionen
redaktionen