Nya friskoletoppen vill städa upp i branschen

Friskolornas riksförbund ska lägga ner och istället bli en del av Almega. Ny förbundsdirektör blir Andreas Mörck från Sveriges lärare, som vill fokusera mindre på tyckande. 

På årsmötet i april beslutade sig Friskolornas riksförbund för att bli en del av Almega, som är arbetsgivar- och branschorganisation för tjänstesektorn. Nu bildas det nya förbundet Almega utbildning. 

Den sista juni lämnar Ulla Hamilton rollen som vd på Friskolornas riksförbund. Under måndagen meddelade förbundet i ett pressmeddelande att Andreas Mörck ersätter henne när han den 1 september tillträder tjänsten som förbundsdirektör för Almega utbildning. 

Mörck har jobbat fackligt i 25 år och kommer allra senast från rollen som kanslichef på Sveriges lärare. Medan lärarfacket vill förbjuda aktiebolag från att driva skolor ska han nu företräda bland annat aktiebolagen. I en intervju med DN (23/6) stakar han ut riktningen för det nya förbundet, som både blir arbetsgivar- och branschorganisation. 

– Om vi vill kunna skapa ett långsiktigt skolsystem tror jag det är extremt viktigt att vi i friskolebranschen städar på vår egen bakgård, kommenterar Mörck. 

Han säger till DN att han välkomnar regeringens löfte om att göra det svårare för friskolor med låg kvalitet att ta ut vinst samt att han vill att branschen fokuserar mindre på tyckande och mer på att teckna bra kollektivavtal. 

Dela med andra
redaktionen
redaktionen