Fredagen den 11 oktober har den svensk-iranske regissören Ali Abassis omskrivna film ”The apprentice” premiär. Filmen visades första gången den 24 maj under filmfestivalen i Cannes och möttes då av blandad kritik från den samlade publiken.
Donald Trump själv har på äkta Trump-manér hotat att stämma Ali Abbassi och menar att filmen endast innehåller en samling hopkok av lögner och fantasier. I upprörda brev till producenterna har han ömsom hotat och ömsom vädjat till dem att stoppa filmen från att ha biopremiär i USA.
Något gehör för sina protester har Trump dock inte fått, snarare menar producenterna att filmen ger en rättvis och balanserad bild av presidentkandidaten och filmen kommer som planerat ha premiär den 11 oktober. Oavsett presidentval i USA och oavsett om filmens huvudperson är en av presidentkandidaterna.
Filmen tar sin början när den unge Trump (Sebastian Stan) ännu arbetar i familjeföretaget. Pappa Fred styr både företag och familj med järnhand och vägrar att låta sonen gå sin egen väg. I stället får Trump tillbringa dagarna med att inkassera hyror från familjeföretagets hyresgäster i ett av New Yorks mer sunkiga kvarter.
Men den unge Trump är en drömmare med ambitioner, men varken förmögen eller kompetent nog att på egen hand göra någonting av sina drömmar. Han vill köpa en byggnad och skapa ett hotell i utkanten av ett kvarter som endast han själv ser som ett kommande område, men stöter gång på gång på patrull på grund av olika juridiska debacles.
I det här läget träffar han den framgångsrika och ikoniska juristen Roy Cohn (Jeremy Strong). Cohn som delvis byggt sina framgångar med tvivelaktiga metoder ser någonting hos Trump och bestämmer sig för att hjälpa honom, både som jurist och som mentor.
– Jag hjälper dig nu och i framtiden när du blivit framgångsrik kanske jag behöver hjälp och då hjälper du mig, svarar Cohn när Trump frågar honom om varför.
En överenskommelse som Trump kommer att glömma visar det sig.
Att Cohns mentorskap haft stor inverkan på hur dagens Trump formats går inte att ta miste på. Attackera, attackera, attackera. Neka till allt, erkänn aldrig någonting och utropa dig som vinnare även om du har förlorat. Lärdomarna känns väl igen, inte bara från valet 2020 utan de tycks genomsyra hela hans liv.
Under filmens gång genomgår Trump en personlighetsförändring à la Dr Jekyll och Mr Hyde. Från den naiva men ambitiösa unga Trump formas han till dagens brutala man som tar det han vill ha och utan att blinka väljer bort familj och vänner lika lättvindigt som om han kastade ett kolapapper. Han är elak och otrogen, fåfäng och dålig på att ta kritik.
Oavsett vad man tycker om verklighetens Donald Trump och hans politiska agenda kan man ändå förstå hans ilska och frustration. Filmen kommer olägligt mitt under Trumps sista chans att än en gång knipa presidentposten. Den visar en elak Trump som är kapabel till att begå våldsamma handlingar, den visar också en naiv drömmare som kanske inte är så selfmade som han vill låta påskina. Den visar också Trumps fåfänga sida och frågan är om inte de två senare är det som stör honom mest.
Som film är ”The apprentice” underhållande och sevärd. Sebastian Stan (mest känd för sin medverkan i flera Marvelfilmer) spelar rollen som Trump återhållsamt och trovärdigt. Men den som ger mest intryck är Jeremy Strong (mest känd för HBO-serien ”Succession”) i sin utmärkta tolkning av Roy Cohn.
Christina Glassel