Debatt: Kärnkraft i uppförsbacke

Ny kärnkraft har en lång uppförsbacke, baserat på den kompentens vi har inom Sverige av idag.

Vi har oklar eller ingen kompetens inom vår tillverkningsindustri inom landet som kan tillverka de komponeter inom primärsidan som kommer att behövas, som reaktorkärl, tryckbehållare och ånggeneratorer och rörsystem med tillbehör, beroende på vilken reaktormodell man väljer . Vi har inte kompetenser inom montage och svetsning av dessa komponeter inom landet. Senast vi utförde sådant arbete var med ånggeratorbyte på Ringhals 3 som då Framatome och Siemens utförde tillsammans som var vårt/mitt största projekt i början på 1990 talet.

Dessutom har vi troligen inte kompetenser inom turbin- och generatorsidan i Sverige.

Vad vi däremot har inom landet, är transformatortillverkning genom gamla ABB i Ludvika som numera ägs av Hitachi Energi.

På kärnbränsletillverkningen har vi allt inom landet, som ligger i Västerås sedan många år och som startades av ABB Atom och numera ägs av nya Westinghouse.

Vattenfall har troligen idag, ingen kompetens kvar som har gedigen bakgrund i ovanstående ämne och drift. Status på Studsvik PWR simulator och kompetens utanför Nyköping är osäker.

Troligen gäller samma sak för våra myndigheter och kontrollorgan som skall övervaka kompetenser, leverantörer, driftpersonal och säkerhet med mera.

Kenneth Liljeblad

Dela med andra
redaktionen
redaktionen