Kvinnohistoria och svenskt kulturarv i bok om hemslöjd

Ordalaget bokförlag har tillsammans med Svensk Hemslöjd gett ut boken ”Sticka, brodera och sy rya med Svensk Hemslöjd – pionjärer och mönster från tre sekel” där de tillsammans uppmärksammar svensk hemslöjds historia och ger tips om hur gamla mönster kan användas på ett nytt sätt.

I bokens inledning får vi läsa om pionjären Lilli Zickerman som är den mest betydelsefulla personen inom svensk hemslöjd. Hon startade Föreningen för Svensk Hemslöjd 1899 och fick stor betydelse för den svenska hemslöjdsrörelsen. Hon var en av dåtidens stora kulturpersonligheter och verkade för bevarande och utveckling av hemslöjden. Hon verkade i en tid då kvinnornas ställning blev allt starkare, men också då fattigdomen var stor och många utvandrade till USA.

Det Lilli Zickerman gjorde var att tillgängliggöra hemslöjd från hela Sverige för en större publik. Hon hade en butik på Biblioteksgatan i Stockholm. Hon var vän med prins Eugen som sagt om henne att det torde vara allmänt erkänt att det var hon som väckte den svenska allmogeslöjden till liv.

Efter en introduktion om Lilli Zickerman får vi i boken ta del av flera andra betydelsefulla kvinnor som alla gjort avtryck honom svensk hemslöjd. VI får läsa lite kort om dem och deras utbildning och sedan tillkommer anpassade mönster. Ursprungligen handlar det om exempelvis ryateknik, broderi, sömnad och väv och mönstren som kommer med i boken är anpassade efter dagens förutsättningar och behov.

Det var fint att se hur gamla tekniker och mönster kan omvandlas till grytlappar, datorfodral och julpynt. Genom boken uppmärksammas de kvinnor som betytt mycket för svensk hemslöjd och att det är en viktig del av får kulturhistoria. Den ger också möjlighet att föra arvet vidare att använda de mönster som skapats för längesedan.

Hanna Lager

Dela med andra
redaktionen
redaktionen