Den digitala utvecklingen går blixtsnabbt. Många saker som för några år sedan skulle ha känts som science fiction är idag verklighet. Det bästa sättet att tidsbestämma en film är att kolla på aktörernas digitala utrustning. När Brad Pitt, som alltid har sett likadan ut, plötsligt håvar upp en gigantisk mobiltelefon och vill verka väldigt ”hot” och viktig, då fattar man att filmen har rätt många år på nacken.
Det kan kännas kränkande att mobiltelefonoperatörerna vet exakt var du har befunnit dig de senaste åren. Detta går naturligtvis att hantera faktiskt genom att låta bli ta med sig mobilen vart än man går – och oavsett vilka affärer man handlar i.
På väldigt många sätt har vi glädje och nytta av den nya tekniken. Kanske tänker vi inte på att det som är superpraktiskt innebär att vi också blottar oss och blir kartlagda.
Till min hemstad har kommit ett koncept som jag tycker är supersmart. Runt om på stan och i några närförorter finns bilar utplacerade. Man identifierar dem med mobilens gps. Söker upp dem och öppnar dörren med en kod. Kör iväg med bilen och lämnar sedan den någon annanstans, på en laglig parkeringsplats, i det aktuella området.
Jag måste erkänna att jag tycker detta är jätteroligt. Spännande att hitta bilar, kul att köra dem och hokuspokus hur de öppnas och låses. Och dessutom är det inte så himla dyrt. Men kartlagd blir jag.
Var samhällets gräns går för att skydda oss mot oss själva är svårt att veta. Våra folkvalda tvingas ta det ansvaret – och det är inte så lätt att göra. Jag har ju gått med på att bli kartlagd. Men tycker jag det är lika roligt när uppgifter dyker upp någon annanstans? Visst har jag skrivit under ett avtal som säkert reglerar vad uppgifterna får användastill och vart jag ska anmäla om jag krockar med bilen. Precis som vanligt har jag inte granskat detta särskilt noga.
Än mer delikat blir det när det är demokratin som sätts på spel. När valförrättare räknar valsedlar och förvarar dem i platspåsar känns det rätt skakigt. I det perspektivet känns Brad Pitts mobiltelefon väldigt modern.
Men kanske är det inte så mossigt. Kanske är det bästa sättet att garantera att vår demokratiska rätt att lägga vår röst på vem eller vilka vi vill inte ska gå förlorad eller bli utsatt för hackerattacker. Vi ska nog vara försiktiga med att slänga ut vårt barn – rätten till fria och hemliga val – med badvattnet.
Helena Dyrssen är f d statssekreterare för Folkpartiets samordningskansli i Rosenbad.