Dags att regeringen erkänner Seyfo

Statsminister Stefan Löfvens (S) löftesbrott att erkänna folkmordet Seyfo i regeringen har orsakat en storm av besvikelse bland landets assyrier/syrianer/kaldéer. Vi som undertecknar det här uppropet vill att Liberalerna gör sitt yttersta för att Seyfo ska erkännas, om vi hamnar i regeringsställning efter höstens val.

Folkmordet 1915 resulterade i att 1,5 miljoner armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker dödades i Osmanska riket. Folkmordet organiserades av ungturkarna och utfördes av turkar och kurder. Seyfo är orsaken till att Turkiet har tömts på sin kristna befolkning. Idag är historikerna överens om att de etniska utrensningarna var folkmord, men i Turkiet är det brottsligt att ens nämna det. Förnekelse är ett känt fenomen som kännetecknar den absolut sista fasen i en folkmordsprocess.

Liberalerna var det första partiet i Sverige att erkänna Seyfo som folkmord på landsmötet 2005. Men när frågan väcktes av Socialdemokraterna i riksdagen 2010 gick vårt parti emot det egna landsmötesbeslut och röstade nej. Orsaken var Moderaternas stora dominans i utrikespolitiken i alliansregeringen. Jasidan vann dock med en rösts marginal, tack vare stödröster från fyra borgerliga riksdagsledamöter. Sveriges riksdag blev därmed det första parlamentet i världen att erkänna Seyfo som folkmord.

Dagen efter beslutet hämtade Turkiet hem sin ambassadör och tyvärr lyssnade alliansregeringen mer på det aggressiva styret i Ankara än till Sveriges riksdag och folkmordsöverlevarnas alla ättlingar. Spiken i kistan var när vår utrikesminister bad Turkiet om ursäkt för riksdagsbeslutet. Det var ett skamligt beteende av Carl Bildt gentemot alla som kände att rättvisan hade segrat.

Under den efterföljande mandatperioden vägrade alliansregeringen således att ratificera riksdagsbeslutet från 2010.

Liberalerna fick utstå hård kritik för Alliansens tvehågsna hållning. Vi tappade i förtroende och respekt i en mycket viktig fråga för tiotusentals väljare som har en smärtsam koppling till Seyfo.

När Stefan Löfven i valrörelsen 2014 lovade att erkänna Seyfo om han blev statminister i en socialdemokratisk regering lockade han många osäkra väljare. Därför har svekdebatten blivit omfattande nu när det visade sig vara tomma ord. Löfven har använt Seyfofrågan på ett populistiskt och ovärdigt sätt, vilket sannolikt kommer att få konsekvenser i valet. Exempelvis tror ledarskribenten för Länstidningen att Seyfosveket kan komma att avgöra kommunvalet i Södertälje.

Vi som undertecknar den här artikeln vill att svenska partier slutar att använda Seyfo som ett slagträ i valrörelser. Vi vill framförallt att Liberalerna står upp för vårt landsmötesbeslut, oavsett med vem eller vilka vi bildar en regering med. Det är hög tid att Seyfoerkännandet får genomslag – även i regeringen.

Ninos Maraha (L)
Birgitta Ohlsson (L)
Fredrik Malm (L)
Mats Siljebrand (L)
Viveca Rabenius (L)
Robert Hannah (L)
Metin Hawsho (L)
Alda Danial (L)
Sandro Banovac (L)
Caroline Rhawi (L)
Samir Saado (L)
Morgan Olofsson (L)
Olle Wästberg (L)
Cecilia Wikström (L)
Maria Leissner (L)

Dela med andra
Ylva Westlund
Ylva Westlund