Socialliberal förändringsresa

I valrörelsen 2006 kampanjade vi i Liberalerna Landskrona för förändring. Vi var trötta på stadskärnans tomma butikslokaler, med brunt papper för fönstren. Vi var trötta på stökiga skolor, otrygga bostadsområden och en socialdemokrati som hellre byggde äventyrsbad än renoverade välfärdens kärna. Landskronaborna delade vår uppfattning, och har gjort så sedan dess.

Som Landskronabo i storstadsexil förvånas jag varje gång jag är ”himma” över allt positivt som händer. Som Liberal förvånas jag ofta över att det vårt parti åstadkommit i min uppväxtstad inte får större uppmärksamhet. Man attraherar ny skattekraft, nya företag, nya besökare. Men samtidigt finns en otrolig ödmjukhet inför projektet: mycket gjort, mycket kvar att göra.

De kommande åren kommer man göra genomgripande förändringar av utanförskapsområdet Karlslund, och fortsätta utvecklingen av de vackra kvarteren i den socialt utsatta stadsdelen Öster. I den nybyggda stadsdelen Norra Borstahusen öppnades häromåret Internationella Engelska Skolan. På den gamla flickskoletomten, en vanvårdad parkeringsplats mitt i stadskärnan, planeras nu nybyggnation. Ett nytt hotell, med vacker utsikt över sundet, ersätter en vanvårdad yta mittemot stadshuset.

Så bygger man stolthet över en stad, framåtanda på en plats som länge sörjde textilfabrikernas död på 60-talet och varvskrisen på 70-talet. Så skapar man trygga uppväxtmiljöer för alla barn, inte bara för dem vars föräldrar kan söka och finna dem på Hemnet. Genom fria busskort till alla elever har man infört ett reellt fritt skolval, oberoende av föräldrarnas plånböcker.

I Landskrona pågår en socialliberal samhällsförändring i det lilla. Gata för gata, kvarter för kvarter. Fler barn får lära sig läsa, skriva och räkna i lugna och trygga klassrum. Fler vuxna får jobb och egen försörjning.

Inför valrörelsen i Landskrona är det svårt att inte citera stadens historiska makthavare, det gamla arbetarparti som tyvärr helt tycks sakna visioner för framtiden: vi är stolta, men inte nöjda.

 

Ida Ingerö sitter i Liabs styrelse och är medlem i Liberalerna Landskrona

Dela med andra
Ylva Westlund
Ylva Westlund